Hovory s operátorem si nahrávejte

6. srpna 2011
Upozornění na zákaznické lince, že hovory jsou nahrávány nebo vlídněji monitorovány, zná asi každý. Operátoři se tak brání rozlobeným a nadávajícím zákazníkům. A když se jim to hodí, použijí nahrávku proti vám. Je čas začít se bránit stejným způsobem.

Pořízení nahrávky chytrým telefonem je snadná věc. Stačí nainstalovat příslušný software. Rady či přehledy pro iPhone, Android či Symbian najdete snadno. Pozor pouze na případné pípání během hovoru, které má upozornit druhou stranu, že nahráváte. Dobrý software ho umí potlačit.

Zmínka o nahrávce předchozího hovoru se zákaznickou linkou operátorům úžasně osvěžuje paměť, urychluje hledání záznamu předchozích slibů a vůbec má blahodárné účinky na jednání se zákazníkem.

Musíte na nahrávání hovoru upozornit?
Nemusíte. Ano, nahrávku bez souhlasu druhé strany není možné použít jako důkaz u soudu. A v žádném případě ji nesmíte zveřejnit! Hrozí vám žaloba od osoby na záznamu a odpovídající trest. Ale nahrávku můžete použít jako důkaz ve správním řízení! A to bohatě stačí, k soudu se spory o fakturované částky dostávají jen výjimečně.

Použití nahrávky pořízené bez předchozího souhlasu druhé strany jako důkazu ve správním řízení umožnilo stanovisko Veřejného ochránce práv - ombudsmana z 5. května 2011: Nahrávka jako důkaz ve správním řízení.

Pokud operátor nepřizná svou chybu pod tíhou důkazů z vaší nahrávky, je třeba se obrátit na Český telekomunikační úřad a mj. doložit sliby operátora nahrávkou. ČTÚ by se měl řídit se stanoviskem ombudsmana stejně jako jiné státní orgány.

A že se to operátorům nebude líbit? Vždyť oni si nás nahrávají už roky. Takhle se naše pozice jen vyrovnají.
Štítky: ,
  1. Anonymní

    Najít nahrávací software pro Android není vůbec jednoduché... už nějaký čas se o to pokouším, ale stále bezvýsledně. Programy v marketu umějí nahrávat jen z mikrofonu (Pokud si nastavím hlasitost reproduktoru na maximum je alespoň malá šance na nahrávce zaslechnout co říká volající, ale většina není slyšet vůbec). A zde publikovaný odkaz je asi nějaká legrace, není tam nic pro Android.

  2. Anonymní

    To je přesně ten problém který je popisován. Tento soft nahrává jen přes mikrofón... (GalaxyS)

  3. Anonymní

    Na marketu jich je překvapivě hodně, ale většina z nich není kompatibilní s mým zařízením (LG P500). Pokud hledám jen kompatibilní nahrávače, tak je jich tam asi 8 a z toho jsem většinu zkoušel a nic. Nechce se mi jen zkoušet jen ty placené, protože dát za to stovku a zjistit, že nefunguje by mě mrzelo. Některé Android aplikace jsou po zakoupení (v nějakém časovém limitu) vrátit a inkasovat peníze, ale nejde poznat které to jsou dokud si je člověk nekoupí.