Nové tarify Vodafone - opět dražší

3. srpna 2011
Včera Vodafone představil nové Společné tarify. Kdo očekával lepší ceny, musí být zklamaný. Nové tarify totiž nejsou o nic výhodnější. Tu trošku služeb navíc doplňuje vyšší cena. Ale popořadě.

Při představování zaznělo, že rodinné tarify Vodafone nabízí v Irsku nebo Řecku. Asi není náhodou, že tyto dvě země nepatří mezi ty levnější a že tarify pro rodinu v nabídce v podstatně levnějším Rumunsku nebo Velké Británii chybí. Škoda, že se nenajde odvaha nabídnout tzv. SIM only tarify - pro zákazníky bez dotovaného telefonu s výhodnější sazbou za minutu volání. Proč mají zákazníci bez telefonu doplácet na ty s dotovaným telefonem?

Nové Společné tarify nejsou nic jiného než klasické operátorské chucpe. Ten výraz poměrně přesně vystihuje situaci, kdy se vám prodávající snaží prodat věc velmi draze a ještě vás přesvědčuje o výhodnosti koupě. A aby věc byla ještě zamotanější, přidává Vodafone k tarifům dočasně minuty volání navíc. V prvních zprávách o tarifech se ale nedočtete, zda si tuto výhodu na začátku pořízené tarify podrží na trvalo nebo zda je výhoda pouze dočasná. 

Neomezené volání a SMS, je to potřeba?
Bariérou pro vstup do programu je 150 Kč měsíční platby za každé číslo. Odměnou je pak neomezené volání a SMS v rámci rodiny. Otázkou je: Kdo to ocení? Kdo to potřebuje? Příklad 4 členné rodiny použitý při prezentaci nových tarifů tak nějak kulhá. Dospívající chlapec a dívka se spolu moc nebaví, spíše se hašteří. Obdobně strohá bývá komunikace směrem k rodičům. A rodiče, pokud žijí ve společné domácnosti, komunikují při společných aktivitách z očí do očí. Nepotřebují si hodiny vyvolávat či psát SMS. V takovém případě je 600 Kč za pár telefonátů a SMS pro 4 člennou rodinu hodně peněz.

Pokřivená logika ceny minuty volání
U tarifů Na míru stojí 50 min volání 250 Kč, minuta 5 Kč. U Společných tarifů je 50 min volání za 275 Kč, minuta za 5,50 Kč. Obdobně pak 400 min volání za 1.000 Kč, minuta 2,50 Kč. Stejných 400 min ve Společných tarifech není, ale 300 min je za 1.200 Kč, 400 min pak za 1.600 Kč, minuta za 4 Kč. Vodafone si tedy možnost sdíleného čerpání minut nechává pořádně zaplatit.

Dražší volání pro málo volající
Použijme modelový případ 4 členné rodiny. S tarify Na míru si platili:
máma - 3 kamarádi - 260 Kč
táta - 20 min volání - 110 Kč
dcera - 20 min volání a 100 SMS - 210 Kč
syn - 20 min volání a 100 SMS - 210 Kč
dohromady 790 Kč měsíčně

Se Společnými tarify zaplatí:
4 čísla - 600 Kč
50 min (dočasně 60 min) - 275 Kč
200 SMS - 200 Kč
dohromady 1.075 Kč měsíčně

Ano, zcela nepochybně, za těch 285 Kč navíc dostanou vzájemné neomezené volání a SMS. Otázkou je, zda to potřebují a využijí.

Co dodat?
Pořízení Společných tarifů pečlivě zvažte. Pokud jste zvyklí si mezi sebou v rámci rodiny neustále volat, odpadne vám prozvánění a navíc si budete moci psát SMS. Když ale žijete skutečně rodinným životem, komunikujete spolu převážně jinak než přes telefon. Situaci také výrazně ovlivní, zda počáteční zvýhodnění společných minut volání bude trvalé. 750 min volání za 1.200 Kč je o hodně lepší, než 300 min. V takovém případě by dražší minuta volání nad rámec paušálu nemusela vadit. Pokud ale je zvýhodnění jen dočasné, důvod pro pořízení takových tarifů nejspíš nenajdete.
Štítky:
  1. Anonymní

    Opět se Vodníci ukázali v náležitém světle . Pěkné štiky v rybníce !A to jsou ještě dotace volných minut jen dočasné a chtějí jen skrouhnout ! Brrrr !

  2. Anonymní
  3. Anonymní

    je to jednoducjé. měli jsme mobily před 15 lety? neměli a fungovali jsme taky a skvěle. tak proč bysme teď měli volat a smskovat jak blázniví?já sem iphone prodal a mam zas obyc telefon a volám max 1x denně když je to opravdu akutní. co není vyřídím doma na pevný zadarmo . a je to!