Česko - zlatý důl operátorů

3. listopadu 2011
Další z celé řady důkazů, že mobilní volání je v Česku předražené. Žebříček EVA Top 100 za rok 2010 zcela ovládli mobilní operátoři Telefónica O2 a T-Mobile. EVA (Economic Value Added česky ekonomická přidaná hodnota) je finanční ukazatel, zjednodušeně rozdíl mezi čistým provozním ziskem a kapitálovými náklady. Slouží především k posouzení hodnoty majetku vlastníků.


Dlužno dodat, že excelentních výsledků naši operátoři nedosáhli mimořádným snížením nákladů ani rychlým zaváděním nových techlogií. Jistě víte, že v prosinci to bude 10 let od vydání licence na stavbu 3G sítí a oslavíme je s pokrytím menším 10% území. :-( 

Za excelentními výsledky stojí především nehorázná drzost operátorů účtovat zákazníkům za stejné služby mnohonásobně více než v jiných zemích EU. Drzost posílená vědomím, že zákazník nemá kam utéci. Na trhu totiž neexistuje alternativa. Z telekomunikačního trhu se od nástupu Pavla Dvořáka do funkce předsedy rady ČTÚ konkurence zcela vytratila. A je dost dobře možné, že ji nahradila kartelová dohoda operátorů. Ostatně, neschopnost ÚOHS je pověstná minimálně stejně jako neschopnost ČTÚ.

Pomůže nám spotřebitelům novela Zákona o elektronických komunikacích? Textů z návrhu zákona se věnuje Aleš Pospíšil na mobilmania.cz -  Novela zákona: Bič na operátory snad ještě letos.

Pokud nechceš jen přihlížet a čekat, přidej se k našemu protestu:
Štítky: