Akce Napiš ÚOHS!

15. prosince 2011
Nizozemský NMa (obdoba našeho ÚOHS úřad pro ochranu hospodářské soutěže) provedl 6. prosince 2011 razii v sídlech místních operátorů KPN, T-Mobile a Vodafone. Důvodem je vyšetřování podezření z porušení zákona na ochranu hospodářské soutěže. Cílem pak zajištění důkazů o kartelové dohodě. A to přitom volání v Nizozemsku není ani tak drahé jako v Česku. Stačí se podívat na grafy cen původem ze zprávy mezinárodně uznávané srovnávací společnosti Telingen ve článku Ondřeje Malého - Jak náměstek z ČTÚ shořel v České televizi. Ve dvou nejmenších spotřebních koších jsou holanďané hodně pod průměrem OECD, ve dvou velkých spotřebních koších i u předplacenek jsou nad průměrem OECD. Pro porovnání: Česko je ve všech koších silně NAD průměrem OECD a ve dvou koších dokonce nejdražší v celém OECD!

Chceme tento stav změnit! I na počátku vyšetřování v Nizozemsku byla s největší pravděpodobností docela obyčejná stížnost na porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže. Proto vyhlašujeme akci Napiš ÚOHS! Zabere ti to jen pár minut!

Vzor stížnosti
Text stížnosti můžeš podle libosti změnit. Stížnost můžeš podat anonymně! Ztrácíš ale nárok na písemnou odpověď úřadu.

Věc: Stížnost na porušení zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže

Dobrý den,

sleduji dění na českém telekomunikačním trhu a jsem velmi znepokojen<a>. Český trh mobilních komunikací je ve srovnání s jinými trhy mobilních služeb charakterizován:

- mimořádně vysokými cenami mobilních služeb (viz. OECD Communications Outlook 2011)
- zcela mimořádně vysokými maržemi operátorů
- nízkými investicemi do výstavby sítí a s tím souvisejícím technologickým zaostáváním 
- v EU zcela ojedinělým stavem neexistence MVNO - tzv. virtuálních operátorů
- faktickou absencí konkurence operátorů
- výrazné snížení terminačních poplatků operátoři svorně nepromítli do snížení cen koncovým uživatelům

Dovoluji si upozornit, že dvě ze tří u nás působících korporací mobilních operátorů, jmenovitě T-Mobile a Vodafone, jsou pro podezření z porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže již vyšetřovány v Nizozemsku. Je velmi pravděpodobné, že by se podobného jednání mohly dopustit i v České republice. 

Z výše uvedených důvodů se domnívám, že s velkou měrou pravděpodobnosti byla českými mobilními operátory (jmenovitě T-Mobile, Telefónica O2 a Vodafone) uzavřena kartelová dohoda, čímž došlo k porušení zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže.

S pozdravem

<jméno příjmení>
<datum narozeni>
<adresa trvalého pobytu>

A odešli na posta@compet.cz.

A nezapomeň!
V komunikaci s úřadem buď maximálně slušný a zdvořilý.

Pokud chceš dostat písemnou odpověď, uveď své jméno, datum narození a adresu trvalého pobytu. Pokud o odpověď nestojíš, osobní údaje uvádět nemusíš. Podle návodu na stránkách ÚOHS může být podání anonymní.

Chceš ceny za předražené volání v ČR změnit? Napiš ÚOHS! Napiš hned teď!
Štítky:
  1. Anonymní

    Mohu požádat na odblokování na Facebooku? Již skutečně něco děláte a já nemám nejmenší důvod nyní toto zpochybňovat. Naopak bych vás rád podpořil. Nick razielcz. Děkuji

  2. Anonymní

    http://byznys.lidovky.cz/2012-rok-levnejsiho-volani-snad-dju-/moje-penize.asp?c=A111228_161127_moje-penize_apa

  3. Anonymní

    "viz" je imperativ od vidět, nikoliv zkratka, nepatří za něj tečka. Taky, jestli dopis vyká, mělo by tam být "vizte". Ale už ho posílám.