Automatické prodlužování smluv s návodem

10. února 2012
Jeden z těžkých nešvarů českých operátorů ve svém článku podrobně rozebírá Aleš Pospíšil. Nežádoucím prodlužováním smluv proslul především T-Mobile a automaticky prodlužovat začal i O2. Krásnou ukázkou totálního překrucování je vyjádření T-Mobile: "Automatické prodloužení smlouvy je jen u některých tarifů a chápeme jej výhodu pro zákazníka, aby se nemusel o nic starat a výhoda mu platila nadále."

Taková argumentace možná jen u nás. Na konkurenčních trzích dochází k neustálému snižování ceny a tak se prostě nemůže stát, že by zákazník po dvou a více letech úvazku mohl potřebovat automatické prodloužení staré smlouvy.

Automatické prodlužování smluv: uvázat a nepustit

Je třeba změnit své zákaznické chování.

1. Zapomeň na "dotovaný" telefon od operátora. Neexistuje případ, kdy to je pro tebe výhodné. Pokud musíš, kup si telefon na splátky.

2. Pokud můžeš, neuzavírej s operátorem žádné smlouvy na dobu určitou. Obzvlášť v době, kdy se konečně začínají hýbat ceny můžeš úvazku na 24 nebo dokonce 36 měsíců hořce litovat.

3. Pokud smlouvu uzavřít musíš, trvej při podpisu smlouvy na vyloučení automatického prodloužení smlouvy. Budou se svíjet, vymlouvat a hledat tisíce důvodů, ale pokud vytrváš, jde to. Nenechají tě jen z tohoto důvodu odejít ke konkurenci :-)

4. Pokud už máš smlouvu, zapiš si úkol cca. 2 měsíce před ukončení smlouvy - poptat se po nabídce jinde. Dokonce i když bude vše v pořádku a ty operátora nechceš změnit, tvým účtům na další období prospěje, když budeš připravený(á). Pak zavolej stávajícímu operátorovi a ujisti se, že tvoje smlouva nebude automaticky prodloužena. Určitě se tě zeptají, jak budeš chtít pokračovat a tvoje odpověď musí být: Jiný operátor mi nabídl to a to. Uvažuji o změně.

5. Ať už bude reakce jakákoli, nabídka sebelákavější, nic nerozhoduj hned. Dej tomu čas, pečlivě zvaž každou nabídku a nezapomeň se zeptat jinde, zda ti nedají ještě lepší podmínky.

A nezapomeň. Všechny hovory s operátorem si nahrávej! Máš na to právo, upozorňovat druhou stranu na nahrávání nemusíš. Nahrávku bez souhlasu druhé strany sice nesmíš zveřejnit, ale můžeš ji použít jako důkaz v případném správním řízení, pokud by operátor nedodržel své sliby.
Štítky:
  1. Anonymní

    Nikdy jsem neměl a nebudu mít žádnou smlouvu s operátorem. Tohle vše mi už tak nějak došlo, když mobily začaly. :-)

  2. Anonymní

    Hmmm a jak si to udělal, když mobily u nás začaly v roce 1996 (nebo uvažujeme-li NMT tak v roce 1991), zatímco první předplacené karty beze smluv se objevily az v roce 1998?

  3. Anonymní

    No ja si myslim ze dotovany telefon neni zas tak spatne si poridit, ovsem pouze za podminek jake nabizi vodafone...mit pul roku danou utratu, a pokud z jakehokoliv duvodu nebude, tak doplatis cenu telefonu. to je ferova nabidka.