Nervozita na telekomunikačním trhu

5. února 2012
Mobilmania.cz dala prostor pro komentář Colina Shea, viceprezidenta Vodafone. Rozhodně stojí za přečtení. Je totiž ukázkou, jak moc jsou vysoce postavení manažeři telekomunikačních společností mimo realitu.

Colin Shea, Vodafone: "Operátor Free je férová revoluce"

Klasický westernový příběh
Při čtení toho komentáře se začne vkrádat pocit, že tuhle situaci přece známe. Už Calvera přesvědčoval vesničany, že to jeho okrádání není tak zlé, že jim přece nebere tak moc. A strašil je, že ti noví by mohli chtít ještě víc. A ze všeho nejhorší by bylo, kdyby ti noví zbohatli. Obdobný příběh je i v dalších filmech a končí to velmi podobně. Nedlouho po takovém proslovu padouch naběhne na nejméně desatery vidle, případně koupí kulku od každého z vesničanů.

Proč? Tohle máme s vesničany z filmů a aktuálně i s Francouzi společné. Nechali jsme si toho příliš mnoho líbit a máme okrádání dost! Ta nenávist ke zlodějům je po těch letech příliš velká. Vesničany žene do boje proti hordám padouchů. Francouze žene k novému operátorovi Free, i když ti stávající zlevnili na podobné ceny. A exodus k novému férovému operátorovi se dá očekávat i u nás.

Calvera s Colinem však mají společné ještě jedno. Je to neschopnost pochopit vesničany a zákazníky. Pochopit, že prostě překročili únosnou mez. Že tak jako francouzi budeme přecházet i k operátorovi s horším pokrytím - z principu. A že jim nepomůže dokonce ani když nového operátora podbídnou.

Když bude na trhu nový operátor s férovou nabídkou, přejdeš už jen z principu?
  1. Anonymní

    Samozřejmě, že přejdu! Kdyby už teť bylo kam, tak je pozdě. Těch našich tří vydřiduchů už mám plné zuby a nejraději bych je ........!!!!!!!

  2. Zdeněk Sláma

    Dobrý den všem, rád bych k tomuto tématu napsal, co nesmírně vytočilo mě po shlédnutí TV zpravodajství. Konkrétně mluvčí TO2 pan Martin Žabka obhajoval nemravné ceny mobilních služeb argumentem, že u nás se muselo masivně investovat do vybudování sítě a to že něco stojí. Větší hovadinu říci už asi nemohl. Jeho vyjádření totiž vyvolává dojem, že v domovských zemích našich operátorů už sítě byly a u nás se teprve musely budovat. Hluboký omyl pane Žabko!!! Do výstavby sítě museli operátoři investovat i v domovských zemích, žádná "stará" totiž nikde neexistovala! Mobilní telefony nejsou technologií, která by na západ od nás existovala v masivním měřítku před pádem komunismu a ke které bychom tudíž neměli přístup. Mobilní síť se budovala téměř souběžně ve všech zemích rozvinutého světa v devadesátých letech. Takže stejné investice šly do výstavby sítí na Západě i u nás, byli jsme na stejné startovní čáře. Pokud bychom se bavili o dálnicích v Německu, tam tento argument uspěje. Západní část Německa měla rozvinutou dálniční síť a na "Východě" se teprve musela budovat. Ale v případě mobilních služeb nebylo v čem zaostávat, jednoduše nebyly nikde. Takže vybudování sítí na Západě a následný provoz přináší stejné náklady jako vybudování sítí u nás a jejich provoz. Proč tedy platíme nesrovnatelně více? A to nejen v přepočtu na Euro, v přepočtu k výši platů to snad nemá cenu ani komentovat. Je to snad stejná politika jako u potravin? Abychom nevyhazovali odpad, vyvezeme ho na Východ a vy, domácí, budete mít tyto potraviny v kvalitě, na kterou jste zvyklí, levnější. My, mobilní operátoři, to na Východě cenově "napálíme", abyste vy, domácí, měli služby levnější. Je to skutečně tak? Jiné vysvětlení této absurdity v cenách mě totiž nenapadá...
    Zdeněk Sláma, Praha

  3. Zdenku, jen tak pro pobavení, zkus to vzít z druhé strany :-) Jsi tiskový mluvčí vydřidušského operátora a nějak to předražené volání obhajovat musíš. A světe div se, i takto primitivní argumenty na část jednodušších spotřebitelů zabírají. I proto je tu naše iniciativa. Aby jsme na podobné nesmysly upozorňovali, abychom srovnávali srovnatelné a nenechali se opít rohlíkem.

  4. Vzemlo, to je přesně ono. Nový operátor by musel být tou pověstnou štikou v zatuchajícím rybníčku, který tři tlustí a páchnoucí kapři považují za svůj.

  5. Anonymní

    Fascinovaně sleduji jak se roztáčí mediální kolotoč a PR kampaň směrovaná na podporu "férovosti a rovnosti podmínek" pro všechny účastníky aukce kmitočtů.
    Použití jakéhokoliv mlžení, lží či demagogie je povolené, jen když se ovčanům naservíruje, že se připravuje jakási imaginární nepravost, která údajně poškodí hlavně všechny ovčany a jen tak mimochodem zastře, že především stávající operátoři bojují o své budoucí zisky na 10-15 let dopředu a to ve výší desítek miliard ročně, které jim zaplatíme my všichni! Případně PR zastraší i posluhovače z ČTÚ či řad politiků, kteří by mohli mít tendence uhnout jiným tlakům než těm jejích a do podmínek aukce kmitočtů propašovat jakékoliv pro stávající operátory "znevýhodňující" podmínky - rozuměj podmínky umožňující vznik konkurence = razantní snížení jejích zisků...
    Ano všichni bychom se do toho měli opřít, aby k poškození nás občanů nedošlo! Tak že budeme trvat na tom aby naopak ČTÚ uložil stávajícím operátorům co nejpřísnější podmínky k jejích účastí v aukci kmitočtů a především tyto:
    - povinnost vrátit část již přiděleného či nevyužitého frekvenčního spektra GSM = potenciál pro vznik dalších 1-3 nových GSM opů
    - povinnost nabídnout na trhu velkoobchodní ceny GSM služeb - umožnit tak vstup virtuálních operátorů
    - povinnost s pevným termínem (v řádů měsíců) a pod sankci vrácení frekvencí dobudovat 3G sítě, které dle stesků opů kolik že již museli investovali do infastruktury, měli být dávno plně funkční...
    - nový operátor by měl platit neli nulové terminační poplatky, tak alespoň násobně nižší než všichni ostatní.
    Jak toho dosáhnout?
    Doporučují akci "Napiš ČTÚ a zeptej se, zda bude konkrétní podmínka ... pro stávající operátory zakomponována do aukčních podmínek."
    Opět by to mělo být pod záštitou zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím...

  6. Anonymní

    Jakpak to, ze tu neni zadny komentar o tom, ze tim zachrancem konkurence a nicitelem oligopolu bude pry Ceska posta? Pritom jsou toho uz od vcera plne noviny... Ze by Ceska posta byla pro investory, kteri chteji rozjet virtuala a pravdepodobne stoji za timto blogem, prilis velkou konkurenci? Nebo jsem jenom prilis paranoidni...no mozne je vse :-) Jen mne to prijde zvlastni, ze tak zasadni informace tu neni zminena.