Kde se vzalo 44% pokrytí?

22. dubna 2012
Nejspíš jsi si už položil otázku: Odkud se berou nesmyslná data ve zprávách a vyjádřeních ČTÚ? Konkrétní příklad odhaluje, jak nezodpovědně ČTÚ pracuje s daty.


12. března 2012 vystoupil v diskuzním pořadu Českého rozhlasu Drahé mobilní volání v ČR tiskový mluvčí ČTÚ František Malina. Mj. zaútočil autory studie Informačního institutu - Selhání ČTÚ: Oligopol mobilních operátorů - slovy: "Kdyby její autor zvedl telefon, dozvěděl by se, že 3G sítěmi bylo ke konci roku 2011 pokryto minimálně 82 procent obyvatelstva a 44 procent území. Vývoj v této oblasti je navíc velice rychlý."

Na zcela nesmyslná procenta pokrytí území jsme upozornili v postu Procenta pokrytí se nesčítají, pane Malina. V dané chvíli se lidská chyba tiskového mluvčí jevila jako jednoduché a přitom možné vysvětlení.

Odkud je 44%
13. dubna 2012 ČTÚ na svém webu publikoval Telekomunikační věstník 5/2012. Na straně 93 najdeš následující tabulku:

Pan Malina si tedy 44% pokrytého území nevycucal z prstu, ani k záhadnému číslu nedospěl sečtením procent pokrytí jednotlivých operátorů. 44% pokrytí uvádí T-Mobile. Přitom Zpráva o vývoji trhu elektronických komunikací 2010, vydaná ČTÚ v září 2011 uvádí odlišné údaje:


Zde je u T-Mobile jeho oblíbenými hvězdičkami rozlišeno pokrytí technologií UMTS FDD (*) a UMTS TDD (**). Ano, UMTS TDD je slavný Internet 4G, který 31. května 2012 T-Mobile vypne! Informoval o tom hezký článek Jiřího Macicha - „Falešný“ Internet 4G končí, co pozůstali?.

Děsivé zjištění
Na první pohled se jedná o drobnou chybu, která nemá na nic vliv. Ale ta chyba dokumentuje způsob, jak Český telekomunikační úřad pracuje s daty od operátorů a jak se do světa dostávají zkreslené až zcela nepravdivé zprávy. Zpráva k 31.12.2010 uvádí pokrytí 26% území technologií UMTS TDD. A protože T-Mobile v roce 2011 do rozvoje již tehdy mrtvé technologie TDD rozhodně neinvestoval, nemohlo číslo 44%, uváděné v jiné zprávě k 31.12.2011, vzniknout jinak než sečtením procent FDD a TDD. Ať už součet provedl T-Mobile nebo ČTÚ, autor textu Telekomunikačního věstníku 5/2012 nedbal školních pouček o zdravém rozumu a číslo tupě opsal.

Stejně tupě pak nesmyslné číslo papuškoval tiskový mluvčí Malina, který neopomněl zdůraznit svou naprostou neznalost faktů větou: "Vývoj v této oblasti je navíc velice rychlý." Nezbývá než doufat, že stejně rychlý bude i vývoj na postu tiskového mluvčího ČTÚ a pan Malina bude brzy nahrazen schopnějším pracovníkem.

Nabízí se však otázky:
Jak ČTÚ ověřuje informace od operátorů?
Provádí ČTÚ vlastní sledování a měření pokrytí udávané operátory?
Kde ještě najdeme podobně nesmyslné údaje, které pak operátoři vydávají za ověřená fakta?
Neměl by ČTÚ ke kritice studie Informačního institutu používat relevantní data?

Štítky: