Redistribuce v pásmu 1800 MHz

3. dubna 2012
Za přečtení dnes stojí rozsáhlý článek Patricka Zandla - Zpřesnění podmínek 4G tendru. Obsahuje totiž spoustu zajímavých postřehů a rozebírá i investiční strategie LTE. Alarmující jsou odstavce s nadpisem Zrada abstraktnosti. Poukazují totiž zásadní nedostatek navržených podmínek aukce frekvencí v pásmu 1800 MHz.


Velmi užitečná vizualizace je na GSMwebu. Vzhledem k fragmentaci pásma jsou kanály 512-517 a 571-580 vhodné pro O2, kanály 598-607 jsou vhodné pro T-Mobile a kanály 866-885 zase pro Vodafone. Jak může tato část dražby dopadnout? ČTÚ se tak pod rouškou nevinně vypadajících čísel a bloků B2 a B2 podařilo do podmínek aukce propašovat malou domů!

Přitom celková šířka po kousíčcích draženého pásma v blocích B2 a B3 je 2x10,6 MHz! A to je blok, na kterém by nejen francouzský Free Mobile uměl spustit dalšího operátora!

Nabízí se přitom poměrně jednoduché řešení. Podmínit účast v aukci frekvencí souhlasem s redistribucí v pásmu 1800 MHz a bloky B2 a B3 spojit v jediný! Vznikne tak prostor pro 5. operátora! Nebo bude možné blok 2x10,6 MHz v pásmu 1800 MHz použít jako kompenzaci vyhrazení 2x10 MHz v pásmu 800 MHz! Oba uvedené příklady použití jsou z hlediska spotřebitele a předraženého volání mnohem užitečnější než dražba po malých kouscích.
  1. Anonymní

    Vzhledem k formě i tónu odpovědi ČTÚ na námitky k jejích prácí tady:
    http://www.ctu.cz/cs/download/aktualni_informace/stanovisko_ctu_studie_informacniho_institutu.pdf
    si nemyslím že by tito ouřadové byli naklonění k jednoduchému řešení a pokud jsou taková řešení užitečná spotřebitelům, to už vůbec nepřipadá v úvahu na takové návrhy přistupovat :-(

  2. V tom případě je k tomu budeme muset společnými silami donutit. :-)

  3. Anonymní

    Jo, jo, bude-li dostatečný zájem, klidně zavedu výrobu defenestračních vidlí a lynčovacích lan. A první tisícovce zájemců je prodám jen za náklady :-)

  4. Dobrý den.
    Právě probíhá připomínkové řízení o podmínkách výběru dalšího operátora. Nedovolme, abychom byli zase okradeni velkými finančními lobbistickými skupinami.

    Podpořte prosím petici za výběr čtvrtého operátora na http://www.rvox.cz/ nebo http://www.petice24.com/petice-za-levne-volani-ctvrty-opetator.
    Děkujeme