Výzva ČTÚ operátorům

27. dubna 2012
Filip Kůžel včera ve článku Předseda ČTÚ vyzývá operátory k dobrým mravům upozornil na nejnovější krok rady ČTÚ. Čtenáři Mobilmanie Pavla Dvořáka sice v komentářích vůbec nešetří, my však považujeme dopis za krok správným směrem. Důležité ale je, aby to byl první a zdaleka ne poslední krok na dlouhé cestě k vyšší kultuře na mobilním trhu.

Pravdou je, že ČTÚ pod vedením Pavla Dvořáka od roku 2006 pro zlepšení situace na trhu a zákonem stanovenou ochranu spotřebitelů udělal pramálo, jestli vůbec něco. V minulých 6 letech ČTÚ proslul jako obhájce operátorů a obhájce předraženého volání. Na operátory nevyvíjel prakticky žádný tlak, přestože nástrojů i možností k tomu bylo dostatek.

Postoj ČTÚ k předraženému volání se pod tlakem veřejnosti, médií, politiků i naší iniciativy asi skutečně začíná pomalu měnit. Z dopisu je také cítit vliv nového člena rady ČTÚ Ondřeje Malého, který si kultivaci trhu a zvýšení ochrany spotřebitelů vzal za cíl svého snažení. Kdyby se jednalo o iniciativu Pavla Dvořáka, dopis mohl rozeslat už v lednu tohoto roku - bezprostředně po vstupu novely zákona o elektronických komunikacích v platnost.

K bodům v dopise by se dalo přidat ještě několik dalších. Ale lepší něco, nežli nic. Důležité je, aby jednotlivé body úřad rozpracoval a vyvíjel na operátory tlak systematicky a všemi prostředky.
Štítky: