Zájem o aukci bude velký

30. dubna 2012
Tisková zpráva ČTK oznamující jména prvních zájemců o účast v aukci frekvencí dokazuje, jak moc se předseda rady ČTÚ Pavel Dvořák ve svých pesimistických vyjádřeních mýlil. Nejznámější je asi rozhovor pro týdeník Profit - Pavel Dvořák, předseda rady ČTÚ: Nový operátor může prorazit s internetem z 5.5.2010:


Profit.cz: Dá se očekávat, že by se objevil čtvrtý operátor se stejnou šíří služeb, jako stávající „velká trojka“?
Pavel Dvořák: O tom pochybuji. Na trhu hlasových služeb došlo k významné saturaci v různých cenových pásmech a asi by nebylo lehké na tento trh vstoupit. Nicméně otevřená ta možnost bude. Jestli zájemce bude poskytovat datové služby a pak k nim přidá hlasové služby, ať už na základě vývoje technologie nebo využití kmitočtů v dalších pásmech, je už otázka jeho podnikatelského záměru. Navíc je třeba dodat, že provozování hlasových služeb ve vyšších pásmech je dražší, takže by nováček mohl jen dost obtížně konkurovat stávajícím operátorům.


Velmi podobně se však Pavel Dvořák vyjadřoval už v roce 2007. A kdo si dá tu práci, najde obdobných vyjádření bezpočet.

Naštěstí pro nás spotřebitele je realita docela jiná. Mezi zájemce o účast v aukci se objevují GTS a Orange i finanční investoři jako PPF, J&T nebo KKCG. Z uvedeného seznamu považujeme za zajímavý hlavně Orange, který by prodejem svých aktivit na vysoce konkurenčním trhu v sousedním Rakousku měl získat přibližně 30 mld. Kč. Bude tedy mít dostatek prostředků nejen na zisk licencí, ale i na rychlou výstavbu sítě.

Podceňovat nelze ani zájem finančních investorů, které do telekomunikací táhnou doslova pohádkové marže. I když by díky vyšší konkurenci na trhu došlo ke snížení marží na polovinu, stále na tom mobilní volání bude násobně lépe než celá řada tradičních oborů.

Tiskovou zprávu ČTK zpracovali:
ihned.cz - Další operátor na obzoru? O kmitočty se zajímají i Kellnerova skupina PPF a J&T
mobilmania.cz - O volné frekvence má zájem PPF i Orange
Štítky: