Předražené volání v ČT

31. května 2012 0 komentářů
Předražené volání je tématem diskuzního pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou dnes ve 20:50 na ČT1. Diskutovat budou ministr průmyslu a obchodu MUDr. Martin Kuba, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu Mgr. Ondřej Malý, Bc. Petr Cibulka jr. z Informačního institutu, europoslankyně MUDr. Zuzana Roithová a další. Máme se tedy nač těšit. :-)

Máte slovo s M. Jílkovou: Štve vás drahé volání a SMS?

Dočkáme se Air Mobile?

30. května 2012 0 komentářů
Dnes trochu odlehčíme. Jedním z možných zájemců o frekvence a vybudování 4. operátora je podle zpráv finanční skupina PPF. V posledních měsících běží televizní kampaň na novou značku skupiny PPF - Air Bank. Pokud by PPF v aukci uspěla, nabízí se pro nového operátora jméno Air Mobile.



A reklamu není třeba vymýšlet, stačí předělat již existující reklamy na Air Bank. O našich operátorech totiž platí většina v kampani kritizovaných nešvarů bank:

U Air Mobile žádné absurdní poplatky nenajdete
U Air Mobile nenajdete žádné hvězdičky ani nečitelné písmo
Ceník Air Mobile se vejde na jednu stranu
Air Mobile, operátor bez zbytečných omezení
a třeba dojde i na - Když nejste spokojeni, u Air Mobile neplatíte

Air Mobile, i operátora můžete mít rádi. :-)
Štítky:

Free Mobile má 2,6 mil zákazníků

29. května 2012 0 komentářů
Francouzský Free Mobile při startu v polovině ledna 2012 nabídl neomezené volání a neomezené SMS za 500 Kč prvním 3 miliónům zákazníků. Po čtyřech měsících (17. května) má Free 2,6 miliónu zákazníků a dosáhl tak 3,7% podílu na francouzském trhu.


A byl to Free Mobile, který jako první přestal nabízet z bohatých zisků "dotované" telefony. Zákazníci Free Mobile si mohou mobilní telefon pořídit na splátky. A světe div se, funguje to! Zákazníci přestali zcela zbytečně vyměňovat své telefony při každém prodloužení smlouvy. Na telefon se tak začíná pohlížet jako na jinou domácí elektroniku či počítače. Právě počítače prodloužení inovačního cyklu ze kdysi běžných 2 - 3 let na více let už mají za sebou.

Tato pro svět příznivá zpráva má samozřejmě i své odpůrce. Všechny ty, kteří na uměle udržovaném inovačním cyklu profitovali - výrobce mobilních telefonů a operátory. Výrobcům hrozí pokles prodejů, operátorům hrozí ztráta nástroje k uvázání zákazníka a ztráta profitu z prodeje telefonů. A tak se rozběhla masivní kampaň strašící zákazníky:

The Economic Times - Era of free or cut-price phones may soon be over in Europe
reuters.com - Analysis: Hard-up telcos get stingy with mobile give-aways
telecompaper.com - Free Mobile customers complain of phone financing problems

Vlna poplašných zpráv se valí i na Česko. ČTK již zprávu přeložila a vydala. A jak dá se předpokládat, brzy se rozšíří na mnoho českých zpravodajských serverů.

novinky.cz - Doba levných dotovaných telefonů by mohla v Evropě brzy skončit
Štítky:

ČTÚ vydal opravená data

28. května 2012 1 komentářů
V pátek jsme informovali o chybných datech ve srovnání cen volání společnosti Teligen a dnes ČTÚ vydal zprávu s opravenými daty. I když na nějaké to přepočítávání není dostatek času, nová data alespoň nebijí do očí. Mírný pokles cen oproti předchozímu srovnání odpovídá vánočním akcím.

Nespornou zásluhu na odhalení chyb ve zprávě má Aleš Pospíšil z mobilmania.cz.
Štítky:

Ministr Kuba vs. ČTÚ

26. května 2012 2 komentářů
22.5. upozornil rozhovor Jana Klesly s ministrem Kubou na nespokojenost ministra s prací ČTÚ. Kuba mj. řekl: Musíme mít dynamický a funkční regulační úřad schopný v podmínkách tak dynamického trhu v dnešní době obstát. ... Analýzu trhu mělo mít ČTÚ už dávno hotovou, jako je tomu v zahraničí. A dnes už mohl tak do trhu jako regulátor zasahovat.


Jan Klesla - Kuba je nespokojený s prací ČTÚ. Zve si jeho předsedu Dvořáka na kobereček
Aleš Pospíšil - Ministr Kuba si zve Dvořáka, není spokojen s prací ČTÚ


ČTÚ na ministrovu kritiku zareagoval skutečně dynamicky. PR agentura oligopolu operátorů (ČTK) již následující den přinesla zprávu, že analýza hned tak hotová nebude. Původní informace o možném dokončení analýzy ještě letos v létě dementoval tiskový mluvčí ČTÚ František Malina.

Schyluje se k válce mezi ministrem Kubou a starými strukturami na ČTÚ? 
Důsledky takového odkladu jsou zřejmé. Virtuálů se hned tak nedočkáme. A pokud ministr Kuba myslel svá slova o potřebě vyšší konkurence na mobilním trhu vážně, bude muset začít neprodleně jednat. ČTÚ by mělo pracovat na vyhodnocení připomínek k podmínkám aukce a odložení analýzy trhu by mohlo signalizovat rozsáhlé ústupky oligopolním operátorům také ve finální verzi podmínek aukce.

novinky.cz - ČTÚ umožní vstup virtuálních operátorů nejspíše až napřesrok
mobil.cz - ČTÚ: Podmínky pro vstup virtuálních operátorů se zlepší až napřesrok

Předchozí předseda rady ČTÚ David Stádník byl v roce 2006 odvolán vládou pro neschopnost na návrh ministryně informatiky Dany Bérové. Odhodlá se ministr Kuba v roce 2012 k podobnému kroku? Důvodů pro odvolání je už víc než dost. Co bude onou pověstnou kapkou, kterou číše ministrovy trpělivosti přeteče?


Volání v Česku nezlevnilo

25. května 2012 5 komentářů
Českými médii se převalila vlna zpráv o tom, že prý volání už v Česku není předražené. Vše odstartovalo zveřejnění Měsíční monitorovací zprávy ČTÚ za duben 2012 dne 14. května 2012. Tentýž den vydala ČTK zprávu, kterou pak hromadně citovaly zpravodajské servery. Jediný, kdo se nad daty a grafy ve zprávě ČTÚ citovanými ze studie společnosti Teligen pozastavil, byl redaktor Mobilmanie Aleš Pospíšil - Ceny v ČR klesly. Opravdu? Nemáte v té studii chybu? A už je jisté, že měl pravdu. Teligen svým předplatitelům již rozeslal opravenou verzi studie.


O čem případ svědčí?
Především o tom, že ani Teligen není neomylný. Pro Teligen je to velmi špatná zpráva, všichni předplatitelé se teď na jejich výsledky budou dívat s daleko větším odstupem.

Dále pak o tristním stavu přípravy monitorovacích a patrně i dalších zpráv na ČTÚ. Ostatně je to již druhý případ v poměrně krátké době, kdy úředníci ČTÚ bez uvažování papouškují zjevně chybná data. Přitom za opisování bez úvahy se už na střední škole dávalo za plný počet.

Podezřelý je i postup ČTK. Kancelář totiž o monitorovacích zprávách ČTÚ běžně nereferuje a tak je s podivem, že stihla vydat zprávu tentýž den jako ČTÚ. A je to již několikátý případ, kdy ČTK velmi aktivně připravuje a šíří zprávy, které vyznívají nebo alespoň mají vyznít ve prospěch našich oligopolních operátorů. Přitom při šíření zpráv pro naše operátory nepříznivých není zdaleka tak aktivní a některé dokonce zcela pominula.

Zpravodajské servery jen potvrdily svou pověst. Živá a uvažující síla je drahá a papouškování hotových zpráv je mnohonásobně levnější. Kvalita nebo ověřování jde v takových případech zcela stranou.

Případ ale má i svého morálního losera a vítěze. Tím loserem je tiskový mluvčí ČTÚ František Malina, který na dotaz Mobilmanie mj. odpověděl: Neodpustím si ovšem poznámku, a sice, že když stejná statistika vyšla vloni, byla brána jako „slovo boží“. A to bez ohledu na výhrady, které měl ČTÚ k použité metodice. V této souvislosti si těžko odpustit otázku: Za co vlastně pan Malina bere svůj plat? Za uvažování to rozhodně není.

Morálním vítězem je redaktor Mobilmanie Aleš Pospíšil, který se nepřidal k řadě papouškujících a jal čísla zveřejněná ČTÚ přepočítávat. Neváhal napsat Teligenu a spustil tak proces, na jehož konci Teligen vydal opravená data.

Dobrá práce Aleši.
Štítky:

Bob bez úvazku, aktivace i dalších poplatků

20. května 2012 2 komentářů
Rakouský bob dává 1.000 min, 1.000 SMS a 1 GB dat za 248 Kč. Bez úvazku, bez aktivace, bez ročního servisního poplatku - tedy všeho, čím nám při srovnáních hrozí naši operátoři. U českého O2 paušál za 248 Kč vyjma mladých není. A s O2 Zero za 248 Kč můžeš volat "nekonečných" 41 minut :-) Rakušák tak dostane 24x více minut a 1.000 SMS a 1 GB navíc. Ale podle statistik už prý volání v Česku není předražené...

smartbob vs. O2 ZERO

Zajímavé jsou i ceny nad rámec paušálu. 1 min i 1 SMS stojí stejně - 1 Kč. A 1 MB dat 0,1 Kč. U nás minuta 6 Kč, SMS 1,90 Kč a 1 MB dat 1 Kč. Minuta 6x, SMS téměř 2x a data dokonce 10x dražší. Český spotřebitel je ta brán na hůl ve všech směrech.
Štítky:

T-Mobile: rakouská vs. česká data

19. května 2012 0 komentářů
Rakouský T-Mobile ti dá 10 GB dat za 250 Kč. Český T-Mobile chce za 3 GB 499 Kč. Rakouský 1 GB tak stojí 25 Kč, český 1 GB je za 166 Kč. Za stejnou službu tak našinec platí téměř 7x víc. Nelíbí?

Mobiles Internet - ohne Datengerät (vlevo zaškrtni ohne Datengerät a klikni na Anzeigen)
Internet na cesty (rozklikni Kompletní přehled nabízených tarifů)

Obě firmy mají stejného akcionáře - Deutche Telekom. Obě firmy podnikají za účelem zisku. A přece jedna nabízí tutéž službu 7x dráž než druhá. Vysvětlení české drahoty od Martiny Kemrové tak zcela zjevně kulhá na obě nohy.
Štítky:

Tarif Orange pro EU

18. května 2012 0 komentářů
Rakouský Orange ti dá 1.000 min do všech sítí, 100 roamingových min v EU, 100 SMS do celé EU, 1 GB dat a pak omezí rychlost na přijatelných 64 kbit/s. To vše za neuvěřitelných 300 Kč! A co za 300 Kč dostaneš u nás? U Vodafone by to bylo aspoň na těch 100 SMS do EU, u T-Mobile a O2 by už jen tato položka stála o 200 Kč víc! Pochybuje ještě někdo, že Český trh nutně potřebuje konkurenci? Že potřebuje 4. operátora?

All in Europa
Štítky:

Martina Kemrová v Netclubu

17. května 2012 0 komentářů
Chceš se pobavit? Záznam z posledního Netclubu vyšel dnes Lupě. Zpovídanou osobou byla tisková mluvčí T-Mobile a nositelka ocenění PR Manager roku 2010 Martina Kemrová. Rozhovor i diskuze pod článkem rozhodně stojí za přečtení.

Martina Kemrová (T-Mobile): volání není drahé, akcionáři logicky chtějí zisk


V úvodu Martina dělá PR především sama sobě. Pak se rozhovor stáčí na předražené volání a naši iniciativu a vrcholí sérií otázek na cenotvorbu ve skupině T-Mobile, na které zkušená tisková mluvčí prostě neumí odpovědět. Možná by nebylo od věci zeptat se cenařů a managementu T-Mobile:

Proč spotřebitel za stejnou službu v Česku platí několikanásobně více než v Rakousku, Velké Británii či Polsku?

Proč se T-Mobile A/UK/PL spokojí pouze se zlomkem zisku dosahovaným T-Mobile CZ?
Štítky:

Roaming opět levnější

16. května 2012 0 komentářů
Jako první přinesl informace o další regulaci cen roamingového volání Jiří Peterka v tradičně kvalitním článku Evropský roaming 2.0. Následně zprávu o chystaném zlevnění roamingového volání vydala ČTK a díky ní se zpravodajskými servery prohnala vlna citací a drobných komentářů:

ČT24 - Roaming bude levnější
Jan Klesla - EU snížila ceny za roaming. I politikům vadily "nehorázně vysoké poplatky"
mobil.cz - Ceny za volání v zahraničí od prázdnin v EU klesnou
Tereza Holanová - Roaming zlevní již od července, dohodli se europoslanci
Aleš Pospíšil - O prázdninách zlevní roaming. Poprvé včetně internetu
Tomáš Flaška - Data v roamingu v zahraničí

Celá zpráva se dá shrnout do jediné věty. Ceny dále klesají a nově je regulována i cena roamingových dat. Spotřebitelé regulaci vnímají velmi pozitivně - v hlasování na Lupě 93% hlasujících s regulací souhlasí. Operátorům se vcelku logicky regulace nelíbí.

Za povšimnutí stojí podstatná změna rétoriky europoslanců. Objevují se výrazy jako: nepatřičné chování, nečistá cenová hra, nemravně vysoké ceny, okrádání...

Proti předraženým roamingovým cenám se zvedla i vlna občanského odporu. Hnutí Europeans for Fair Roaming podle webu funguje od května 2011 a sami aktivisté hovoří o 150 tis. příznivců. Jejich cíle jsou podobné těm našim. Všimnou si europoslanci i okrádání spotřebitelů v ČR, existuje občanská iniciativa s 20 tis. příznivců již od ledna 2010?

Naše připomínky k podmínkám aukce

11. května 2012 0 komentářů

Publikujeme původní verzi připomínek naší iniciativy. Pro podání na ČTÚ jsme byli nuceni vcelku čtivou podobu přepracovat do předem definovaného formuláře s elektronickým podpisem. Inu, úřad jak se patří.



Z naší analýzy podmínek vyplývá, že předložený návrh podmínek aukce obsahuje celou řadu nedostatků a chyb, které ve velké většině nahrávají oligopolu tří operátorů, poškozují spotřebitele i výnos státní pokladny z aukce a v konečném důsledku na telekomunikační trh nepřinášejí tolik potřebné zvýšení konkurence. Nedostatky vidíme především v těchto bodech:

1. V pásmu 1800 MHz došlo k vyhrazení části frekvenčního spektra do samostatného bloku výhradně pro nového operátora. Pokud je jedním z cílů aukce plně konkurenceschopný operátor, mělo by se v případě pásma 800 MHz postupovat stejně. Navíc hrozí, že navržené spektrální limity povedou k přímému "rozdělení" celého pásma 800 MHz mezi stávající operátory rovným dílem. Takový výsledek aukce je z hlediska zvýšení konkrurence na trhu vysoce nežádoucí a vede k dalšímu a dlouhodobému posílení pozic oligopolu. K obdobné situaci došlo v pásmu 2100 MHz a důsledky pro státní pokladnu i spotřebitele jsou dostatečně známé.

2. Návrh aukce v pásmu 1800 MHz povede k pohodlnému rozdělení bloků B2 a B3 mezi stávající operátory a opět k posílení jejich pozic. Spojením malých bloků B2 a B3 v jeden celek (redistribuce v pásmu 1800 MHz) bude možné investorům nabídnou mnohem zajímavější variantu: spojitý blok 2x 9,8 MHz.

3. Návrh rozvojových kritérií v pásmu 800 MHz na pokrytí okresů skupiny A a B je pro nového operátora značně diskriminující a naopak silně nahrává stávajícím operátorům. Také další rozvojová kritéria je možné považovat za nelogická - pokrytí železničních a dálničnícho tras by mělo mít přednost před pokrytím okresů ze skupiny A.

4. Vágní formulace Závaku národního roamingu nahrávají cenovým manipulacím stávajících operátorů podobně jako je tomu při jednáních o vzniku MVNO. Investorům pak brání v kalkulaci návratnosti případné investice.

5. Podmínky aukce neobsahují dočasné zvýhodnění nového operátora pomocí asymetrických terminačních poplatků. Tato metoda byla v minulosti s úspěchem použita ke zvýšení konkurence na trzích v Rakousku, Velké Británii a naposledy i Francii. Pravidla EK takové zvýhodnění připouštějí - poslední zpráva o šetření EK ve věci asymetrických terminačních poplatků připouští asymetrii a šetří se pouze konkrétní výše poplatků.


Navrhujeme:

1. Odložit aukci kmitočtů na neurčito a připravit takové podmínky aukce kmitočtů, které skutečně povedou k podstatnému zvýšení konkurence na trhu mobilního volání.

2. V pásmu 1800 MHz je k dispozici celkem 2x25 MHz (zaokrouhleno). Navrhujeme připravit pravidla redistribuce v pásmu 1800 MHz, bloky B2 a B3 spojit do jednoho celistvého bloku 2x10 MHz. Investorům pak nabídnout blok 2x15 MHz a blok 2x10 MHz.

3. Účast v aukci kmitočtů podmínit souhlasem s redistribucí v pásmu 1800 MHz.

4. Vyhradit 2x10 MHz v pásmu 800 MHz výhradně pro nového operátora.

5. Z rozvojových kritérií v pásmu 800 MHz na pokrytí okresů skupiny A a B vyjmout nového operátora.

6. V rozvojových kritériích v pásmu 800 MHz změnit priority v odrážkách c) a d) a předřadit pokrytí železničních a dálničních tras před pokrytí okresů skupiny A.

7. Definici Závazku národního roamingu doplnit o mechanismus stanovení maximální ceny.

8. Podmínky aukce doplnit o asymetrické terminační poplatky ve prospěch nového operátora po časově omezenou dobu.


Věříme, že výše uvedené návrhy povedou ke zvýšení atraktivity aukce pro investory, vyššímu okamžitému výnosu pro státní pokladnu, vzniku nového operátora s širokým spektrem služeb, ke zvýšení konkurence na trhu mobilního volání a služeb a v neposlední řadě snížení cen pro drobné spotřebitele.


S úctou


Martin Frýdek
mluvčí občanské iniciativy
Nechceme předražené mobilní volání


Výzva pro příznivce naší iniciativy!
Máš elektronický podpis nebo datovou schránku a jsi ochoten poslat obsahově stejné připomínky svým jménem? Ozvi se na obratem na martin.frydek@gmail.com. Přepošleme kompletní znění připomínek na nezbytném formuláři i s návodem na nevelké změny. Nutno udělat dnes do 24:00!

Termín konce veřejné konzultace se blíží

4. května 2012 0 komentářů
Přesně za týden, 11. května 2012, končí prodloužená lhůta veřejné konzultace podmínek a pravidel aukce kmitočtů. Až do pátku 11. května včetně můžeš podat své připomínky k navrženým podmínkám aukce a ČTÚ je povinen se jednotlivým připomínkám vyjádřit.
Štítky:

Kdo by mohl být 4. českým operátorem?

3. května 2012 0 komentářů
Úvaha Aleše Pospíšila na téma 4. operátora mírně čeří poklidnou hladinu svátky rozdělených týdnů. Pokud si také kladeš otázku: Kdo by mohl být 4. českým operátorem? je to čtení právě pro tebe.

Přijde 4. operátor z Asie? [analýza]

Za pozornost stojí aktivity francouzského Orange. Ten se zbavuje svých účastí na vysoce konkurenčních trzích. V roce 2007 odprodal aktivity v Nizozemsku. Ve Velké Británii se spojili Orange a T-Mobile a společný podnik se stal největším operátorem v zemi. V Rakousku Orange prodává své aktivity Hutchison Whampoa, známějšímu jako operátor 3.

Naopak investice směřují jednoznačně na východ. Orange je jedničkou v Polsku, Slovensku, Rumunsku a Moldávii. Z větších zemí bývalého východního bloku tak chybí pouze Bulharsko, Chorvatsko, Maďarsko a Česko.

Dá se tedy předpokládat, že Orange se chystané aukce frekvencí zcela jistě zúčastní.  A vzhledem ke kapitálu získanému odprodejem rakouských aktivit bude velmi významným hráčem.
Štítky:

Polská data mají logiku

1. května 2012 0 komentářů
Polský Play dává 0,5 GB dat rychlostí 512 kbit/s za 90 Kč. Český Vodafone chce za pouhých 0,15 GB dvojnásobnou cenu - 177 Kč. Český MB tak vychází 6,5x dráž!

Play Online All Inclusive

Navíc, pohled na strukturu polských tarifů prozrazuje, že se daleko lépe hodí pro normální použití. Menší objemy dat můžeš stahovat pomalejší rychlostí, na větší objemy potřebuješ rychlost vyšší. Hezky to kontrastuje s nesmyslnými kombinacemi českých operátorů jako je 20 MB FUP na měsíc na údajně nejrychlejší síti. K čemu je ti 42 Mbit/s, když tak rychle to funguje jen na kousku Prahy, v Mladé Boleslavi, Zlíně a Otrokovicích? A když při tak nesmyslném FUP měsíční limit vyčerpáš za 5 vteřin?


Kdo první zažaluje české operátory za klamavou reklamu?
Štítky: