Kdy ČTÚ zveřejní podmínky aukce?

26. června 2012
Válečný stav mezi ministrem Martinem Kubou a předsedou rady ČTÚ Pavlem Dvořákem se pomalu, ale jistě, vyostřuje. ČTÚ svolává na pátek 29. června 11:00 workshop, ale vláda projednání finálních podmínek aukce kmitočtů na svém dnešním zasedání nemá. V mezičase pak Pavel Dvořák, i přes sliby ČTÚ o mlčenlivosti, pustil do světa informace o tom, jak se ČTÚ s připomínkami vypořádal.

Podmínky aukce kmitočtů měly být vypořádány 11. června 2012. Ten den však ČTK přinesla pouze informaci od tiskového mluvčí ČTÚ Františka Maliny o posunutí na 14. června. Ve slíbený den však podmínky opět zveřejněny nebyly, ČTÚ vydal jen tiskovou zprávu odkládající zveřejnění podmínek na konec července. Podmínky aukce měla projednat vláda, která mezi 14. a 30. červnem zasedá pouze 19. a 26. června. Na minulém zasedání vláda podmínky aukce neprojednala.

Dvořákův podraz?
Ve stejný den Pavel Dvořák ministru Martinu Kubovi odvážně podrazil nohy a na konferenci pořádané týdeníkem Euro 19. června vypustil do světa to podstatné z vládou neschválených výsledků vypořádání připomínek z veřejné konzultace (Jan Klesla - ČTÚ: Nový operátor dostane levnější pásmo s nižším dosahem. To nahrává PPF nebo Luděk Vokáč - Čtvrtý operátor má větší šanci. ČTÚ mění podmínky aukce). Týdeník Euro tyto informace publikoval ve svém pondělním vydání a jejich přepis dnes vyšel na serveru mobilmania.cz - Euro Telco Konference: Přetahovaná o český éter.

Mimochodem, ČTÚ podle těchto informací nenašel odvahu k žádnému razatnímu kroku - ani k vyhrazení 2x10 MHz v pásmu 800 MHz pro nového operátora, ani k tolik potřebné redistribuci pásma 1800 MHz. Podmínky tak i přes líbivé proklamace Pavla Dvořáka velmi silně nahrávají stávajícímu oligopolu tří operátorů.

Můžeme se jen dohadovat, zda právě tento krok Pavla Dvořáka není důvodem, proč projednání finální verze podmínek aukce kmitočtů chybí i na dnešním programu zasedání vlády. Tak jako tak, workshop ČTÚ  29. června v hotelu Clarion s velkou pravděpodobností nebude.


Za stávajícího stavu je otázkou, co ministr Kuba předloží vládě dřív: schválení podmínek aukce kmitočtů nebo návrh na odvolání rebelujícího Pavla Dvořáka z funkce předsedy rady ČTÚ?
Štítky: