Dvořákova neschopnost v plné nahotě

17. července 2012
Pondělní Respekt se na titulní straně ptá: Kdo brání levnému volání? Čtivý článek Ivany Svobodové odhaluje naprostou neschopnost předsedy rady ČTÚ Pavla Dvořáka i jeho naprostý nezájem cokoli udělat. Na všechny otázky Respektu Dvořák odpovídá ve stylu já nic, já muzikant, já nic dělat nemusel.

Vlastně je na tom všem nejpodivuhodnější ten klid. V zemi, kde zavedení třicetikorunových poplatků pro státní medicínskou kasu způsobilo masivní demonstrace a rozhodovalo volby, létají každý měsíc z kapes všech majitelů mobilu  vinou nečinné státní byrokracie stokoruny či tisícovky "navíc" na konta soukromých operátorů - a s výjimkou sem tam nějakého analytika to nikoho zvlášť nepopuzuje.

Opravdovými perličkami textu jsou ale odpovědi a komentáře Pavla Dvořáka. Pomůžeme si opět citací:
Dlouholetí úředníci na ministerstvu průmyslu si nemohou vzpomenout, že by Dvořák nebo jiný z radních někdy lobboval ve prospěch lepších zákonů a šéf ČTÚ to ani nepopírá: "Proč bych oslovoval politiky, o lepší zákony se mají starat oni. Když přijdou do úřadu, rád jim ukážu, jak to funguje."


Odpovědnost však nesou i další členové rady ČTÚ. Trafikant Milan Šimonovský proslul podpisem pro stát značně nevýhodné zakázky se společností Kapsh. Následně byl uklizen do rady ČTÚ. S redaktorkou Respektu se na téma svého působení v radě odmítl bavit a za 80.000 Kč měsíčně prý občas do úřadu dochází a "poctivě čte všechny materiály."


Další trafikant Zdeněk Švrček se podle zjištění Ivany Svobodové po odchodu z poslanecké sněmovny živil jako lobista "všech tří zdejších mobilních operátorů". A "nechápe, co je divného na tom, že má kontrolovat ty, jejichž zájmy ještě nedávno díky svým politický kontaktům pomáhal prosazovat do zákonů."

Plné znění článku najdeš v tištěném vydání Respekt nebo v placené sekci webu zde.

Štítky:
  1. Pro Vás a pro pány za touto iniciativou, kterým moc děkujeme!

    http://awesomescreenshot.com/031apdpf7