Francie: virtuálové nestačí

31. července 2012
Případ Francie to dokazuje jasně. Virtuální operátoři působí na trh pozitivně, ale na radikální změnu cenové hladiny na trhu prostě nestačí. Ceny virtuálních operátorů nikdy nemůžou způsobit skutečnou cenovou revoluci, protože jsou nepřímo určovány nákupní cenou od operátorů.

Původně jsme potřebu nového mobilního operátora na našem trhu chtěli demonstrovat také na případu Francie a Free Mobile. Ale Free je na trhu jen pár měsíců a tak nejsou k dispozici prakticky žádná statistická data. Narazili jsme ale na analýzu Wireless Intelligence a její předpověď vývoje podílů na trhu ze září 2011. Tedy několik měsíců před startem Free Mobile.


Ta předpovídá Free 4,1% podíl na trhu na konci roku 2013, tj. 23 měsíců po startu. A podíl 6,1% na konci roku 2015, tj. 47 měsíců po startu. Ale nabídka Free Mobile byla první s neomezeným voláním a SMS za 500 Kč. 


Free Mobile se tak podařil husarský kousek. Analytici ale také podcenili touhu francouzů po změně, touhu přestat být okrádán oligopolem tří operátorů. A tak hromadně utíkali i přesto, že v té době na francouzském trhu již dlouho působili virtuální operátoři a zákazníci měli možnost využít jejich cenově výhodnějších nabídek. My dodnes nemáme ani jednoho virtuálního operátora. Natož pak možnost jít za férovou nabídkou.

Pochybuje snad ještě někdo, že potřebujeme nového plnohodnotného operátora?