Podstatné snížení terminačních poplatků

4. července 2012
ČTÚ se odhodlal k nevídaně razantnímu kroku a snížil terminační poplatky (MTR) z 1,08 Kč na 0,55 Kč s platností od 15. července 2012 pro nové smlouvy a s platností od 15. září pro všechny smlouvy. A my tak ČTÚ (asi poprvé) můžeme zatleskat.

Na základě informací z Měsíční monitorovací zprávy za únor 2012 se objevila řada zpráv o postupném snižování MTR z 1,08 Kč přes 0,72 Kč až na 0,55 Kč. Skutečnost, že se rada ČTÚ odhodlala jeden krok vynechat, je z pohledu dosavadního chování ČTÚ překvapivá změna. V předchozích případech snižování MTR totiž vždy bylo rozloženo do několika postupných kroků.

Přitom ještě v lednu letošního roku v akci Napiš MPO! kritizovali za absenci dalších plánů na snižování MTR. Naše komentáře k vývoji MTR najdeš pod heslem propojovací poplatky.

Doplněno:
Asi jako všichni spotřebitelé bychom si i my přáli, aby se snížení MTR co nejdříve promítlo do cen za volání. Je ale třeba vidět i souvislosti. Terminační poplatky jsou významnou bariérou pro vstup nových subjektů na mobilní trh. A pokud ČTÚ nechce využít asymetrické MTR, pak je jejich snížení jednoznačně jedním z kroků vedoucích ke zvýšení konkurence na trhu mobilního volání a služeb.