Šedí operátoři u O2 končí

27. července 2012
Zajímavou zprávu přinesla včera ČTK. Podle informací na serveru ÚOHS se Telefónica O2 rozhodla koupit hned 5 společností, které známe jako tzv. šedé operátory.


Podle zprávy na serveru ÚOHS se jedná o společnosti Global care, TMT Czech, Hermod, Česká servisní a správní a Lakensis. Pokud ÚOHS operaci schválí, vlastníkem společností se stane Telefónicou zcela ovládaný Bonerix. Ze sítě O2 tak zcela zmizí tzv. šedí operátoři.

Telefónica O2 s rychle rostoucími šedými operátory začala bojovat již v roce 2010 - O2 vs. šedí operátoři. Proti nevybíravým praktikám O2 se společnosti TMT a Hermod začaly bránit, mj. podáním podnětu na ČTÚ. Rozhodnutí ČTÚ ve prospěch obou společností vydal úřad 12. července 2010. Jediná dohledatelná zpráva na webu ČTÚ je skryta v Měsíční monitorovací zprávě za červenec 2010. Telefónica O2 ale rozhodnutí napadla a spor se vleče dodnes. Zpráva o stavu věcí je ukryta v odpovědi jednomu z žadatelů o poskytnutí informací dle zák. 106/1999 Sb. Je to děsivá zpráva o schopnosti ČTÚ prosadit svá rozhodnutí.

Co taková operace O2 přinese?
O2 se koupí snaží zabetonovat svoji pozici. Zmíněné servisní společnosti jednotlivě obsluhují desetitisíce zákazníků a všechny dohromady pak dokonce statisíce zákazníků O2. Jejich případné převzetí novým (virtuálním) operátorem by pro O2 mohlo být doslova pohromou.

O2 tak zabíjí tři mouchy jednou ranou. Koupí výše uvedených společností se urovnají letité spory a šedí operátoři přestanou ukusovat z tržeb O2. S časem rostoucí pravděpodobností vstupu nového (virtuálního) operátora na trh pak O2 zabrání snadnému útěku statisícům zákazníků a současně omezí možnosti nového operátora jak rychle získat potřebnou masu zákazníků.