Bída uvažování českého T-Mobile

1. prosince 2012
Krásnou diskuzi se podařilo rozproudit Ondřeji Malému článkem Že je FUP věčný? Budoucnost patří neomezeným datům, věří Švýcaři. Vyprovokoval totiž k reakci Milana Hábu z T-Mobile, který si v článku O nesmrtelnosti FUPu "opakovaně naběhl na vidle" a ve značném rozsahu tak odhalil bídu uvažování českého T-Mobile.

O čem je řeč?
Ondřej Malý upozornil na názorový posun švýcarského operátora Swisscom presentovaný jeho šéfem Carstenem Schloterem v rámci komentáře k finančním výsledkům operátora. Swisscom přestal nabízet datové tarify limitované objemem přenesených dat a nahradil je tarify omezené pouze rychlostí přenosu. Článek rozhodně stojí za přečtení (link je výše).

Kejhání potrefené husy
Na pečlivě nastraženou návnadu se učebnicově chytil ve článku zmiňovaný Milan Hába, ředitel oddělení řízení kategorií a produktů ve společnosti T-Mobile CZ. V kostrbatém textu se snaží obhájit neobhajitelné a odhaluje přitom pokřivené kolektivní názory vyššího managementu českého T-Mobile.

Trocha kontextu
Abychom problematice FUP lépe porozuměli, je dobré se podívat na stránky T-Mobile v jiných zemích. Pomůže nám Google.
t-mobile.de - žádný odkaz, německý T-Mobile FUP neuplatňuje
t-mobile.pl - stránka polského T-Mobile o FUP mlčí, polský T-Mobile FUP neuplatňuje
t-mobile.at - také na stránkách rakouského T-Mobile zmínku o FUP nenajdeš

Jedinou zmínku o FUP najdeš na stránkách britského T-Mobile, ale popisný text je na tisíce světelných let vzdálený české variantě FUP:

Fair Use Policy for mobile broadband

However much you use the internet, you'll never get charged extra
We're the only operator to offer you a fixed price for browsing and emailing on your mobile broadband connection with no limits and no extra charges.

- Never pay more than your monthly fixed price
- You can always browse and email with no limits
- Perfect for getting online when you're out and about

Is there an allowance?
You can browse and email as much as you want.

Your plan will come with an allowance which varies depending on the plan that you select however we will not charge you if you go over your allowance. If they go over their allowance we will not charge any extra or prevent them from using the internet however we may restrict their usage on downloads and streaming.

Překvapivě, definice se hodně podobá Milanem Hábou kritizovanému omezení, které uplatňuje švýcarský Swisscom.

Trocha faktů
Ve čtenářské diskuzi pod článkem Milana Háby se objevil i názor, že čeští operátoři do 3G sítí moc neinvestují. To nedalo spát uživateli s nickem tRest, zcela zjevně hlas z T-Mobile, který se vymlouvá na ČTÚ. Jaká jsou fakta? Informace veřejně dostupné ve výročních zprávách T-Mobile v jednotlivých zemích velmi pěkně shrnul Eda Eck, alias Kamojedov, ve článku: Příliš levnému volání u sousedů brzy odzvoní?

V poměru k EBITDA jsou investice T-Mobile v ČR poloviční než v Rakousku.

Je třeba dodat, že porovnáván je účetní rok 2010, kdy se výstavba 3G sítí v Česku rozbíhala a mediální smršť v okurkové sezóně se snažila vytvořit dojem, že naši operátoři staví 3G jako o život. Ve stejném čase rakouský T-Mobile měl již dávno pokryto a investice mířily převážně do zvýšení kapacity a kvality sítě. Přesto z hrubého zisku investoval dvakrát více než český T-Mobile.

Trocha reklamštiny
Proč tedy český T-Mobile, prakticky jako jediný ze skupiny T-Mobile, lpí na používání termínu FUP (Fair User Policy)? Důvody jsou především marketingové. Rozhodující úlohu hraje právě slovíčko Fair - férové. V uživatelích má vzbudit pocit, že operátor se maximálně snaží zajistit jejich potřeby a jeho nezměrné úsilí hatí hrstka uživatelů, "nadměrně" zatěžujících síť. Skutečnost je jiná. T-Mobile postavil nedostatečně kapacitní síť (roky zanedbané investice nepostačující ani na běžnou technologickou obnovu) a prostřednictvím FUP uživatelům vzkazuje:

Můžete si za to sami! Moc naši síť používáte. Používejte ji co nejmíň, ono to (snad nějak) pojede.

Promarněná příležitost?
Uživatelé chtějí stále více a více dat a jsou ochotni za ně přiměřeně zaplatit. Jenže, bez investic není a nebude dostatečně kvalitní a kapacitní síť. Namísto investic ale český T-Mobile dusí potřeby uživatelé vysokými cenami a směšně nízkými datovými limity, skrývajícími se za marketingově zprofanovaným pojmem FUP.

A tupý management českého T-Mobile raději věnuje energii na obhajování svého zkresleného pohledu na věc, namísto aby věnoval veškeré úsilí na obhájení vyšších investic do sítě, výrazné zlepšení pokrytí 3G a zvýšení kapacity sítě.
Štítky: ,
  1. zajDee

    České sítě jsou opravdu podinvestované, stejně tak nedostatečné pokrytí (zaviněné chybějícím UMTS na 900 MHz) je neoddiskutovatelné.

    Ale že by zahraniční konkurence neměla fair use policy? Vážně si dovolíte tohle tvrdit?
    http://www.t-mobile.de/mobiles-internet/0,20335,23094-_,00.html vizte poznámky pod čarou. FUP je v řádu gigabajtů, pak dochází ke zpomalení na 64 kbit/s.

    I Poláci mají FUP, třeba u internetových tarifů je to 2 resp. 20 GB: http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/oferta/nowa_oferta/internet/mobilny/bez_urzadzenia/oferta (přičemž si můžete dokoupit balíček, díky kterému v noci můžete sosat bez odečítání dat).

    T-Mobile UK je na tom asi nejhůř, datové limity jsou nastaveny podobně smutně, jako u nás (do 1,5 GB): http://www.t-mobile.co.uk/shop/pay-monthly/plans/
    příp. datové tarify pro tablet/PC s 1/2/5 GB: http://www.t-mobile.co.uk/shop/mobile-broadband/sim-only/

    Pravdou je jen to, že vám žádný z těchto operátorů nebude účtovat nic navíc po překročení "povoleného" limitu. Omezení rychlosti ale vždy nějaké bude.

  2. zajDee, nebo mám radši říkat tReste? Evidentně pleteš pojmy. Prodávat službu s datovým limitem je něco zcela odlišného od schovávání datového limitu za FUP. Ani na jedné z tebou linkovaných stránek není o FUP ani zmínka. On totiž datový limit nemá s férovostí užívání pranic společného.