EK: snížení terminačních poplatků je nedostatečné

11. prosince 2012
Pro české spotřebitele dobrá zpráva dorazila včera z Bruselu. Evropská komise s Neelie Kroesovou v čele pozastavila poslední návrh na snížení terminačních (propojovacích) poplatků a označila ho jako nedostatečný. ČTÚ tak v krátké době už podruhé s přílišnou benevolencí vůči operátorům narazil.

Commission suspends Czech proposal to regulate wholesale termination rates

Neelie Kroesová k tomu říká:
The European Commission seeks fair regulation and is determined to ensure that the regulated termination rates are set at a proportionate level in all Member States without any unnecessary delay.

O co jde?
Podle našich informací ale nejsou předmětem kritiky EK terminační poplatky za ukončení hovorů v mobilních sítích. Ty ČTÚ v září letošního roku navrhl snížit ze současných 0,55 Kč na 0,27 Kč, což by byla sazba pod průměrem EU a poprvé v historii nižší než v Británii. Důvodem pro pozastavení návrhu jsou terminační poplatky v pevných sítích, kde průměrná sazba 0,07 Kč je oproti Francii či Irsku téměř dvojnásobná.

Co z toho plyne?
Dobré také je, že si Evropská komise českého předraženého volání všímá a nehodlá již přílišnou benevolenci ČTÚ tolerovat. ČTÚ prostě bude muset vůči operátorům přitlačit. Ale jako většina dobrých zpráv, i tato má svou negativní stránku. Návrh ČTÚ od 1. ledna 2013 platit nebude a terminační poplatky v mobilních sítích s největší pravděpodobností 1. ledna na 0,27 Kč neklesnou.

O události jako první referoval iHned.cz - ČTÚ u Evropské komise narazil se snížením cen. Brusel je chce ještě nižší. Následně zprávu vydala ČTK a byla publikována lavinou opisovačů zpráv.