EU roamingové poplatky nezruší

19. prosince 2012
Úplné zrušení roamingových poplatků bylo jednou z nadějí předraženým voláním sužovaných českých spotřebitelů. EU však roamingové poplatky minimálně do roku 2022 nezruší. Sny o pořízení rakouských nebo polských SIMek tak definitivně padají. S hamiždnými zloperátory se budeme muset vypořádat sami.


Informace o regulaci mezinárodního roamingu v EU jsou v monitorovací zprávě tématem měsíce. Evropský parlament navázal na předchozí regulaci roamingu a ceny plánuje nadále snižovat. Ne však zcela zrušit.


Aktuální cenový strop pro roamingové volání je 7,25 Kč bez DPH. S DPH O2 účtuje 8,60 Kč, T-Mobile 8,60 Kč a Vodafone 8,64 Kč. Asi nepřekvapí, že nám naši zloperátoři svorně účtují nejvyšší možné ceny.

Od června 2013 maximální cena klesne na 6 Kč bez DPH. Dá se tedy očekávat pokles cca. na úroveň 7,20 Kč. Přesné číslo je nemožné stanovit, protože ho ovlivní kurz koruny k euru v rozhodný den a také rozmařilost našich poslanců s DPH.

Od června 2014 maximální cena klesne na 4,75 Kč bez DPH. To by mohlo přinést pokles na úroveň okolo 5,70 Kč, opět ovlivněno kurzem a DPH. A tento stav je plánován až do června 2017.

Konec nadějí
V grafu jsou modře zaneseny také velkoobchodní ceny. Pokud EU svůj přístup nepřehodnotí, velkoobchodní cena zůstane na úrovni 1,25 Kč až do roku 2022. 

Kdo si dělal naděje, že si jednoho dne pořídí SIM kartu rakouského nebo polského operátora a přestane být vazalem českých zloperátorů, nejspíš bude zklamaný. Na příštích deset let roamingové poplatky zůstanou zachovány.