Jak kontrolují pokrytí ve Francii?

25. února 2013
Dnes volně navážeme na hezký článek Jiřího Peterky - Budování 3G sítí v ČR neskončilo teď, ale fakticky už v polovině loňského roku. Článek mj. zmiňuje alarmující fakt, že ČTÚ operátory vykazovaná procenta pokrytí a kvalitu pokrytí obecně nijak nekontroluje:

Ale nechme tyto drobné nesrovnalosti stranou, protože podstatnější jsou jiné věci. Například to, že operátoři v zásadě mohou vykazovat taková čísla, jaká chtějí, protože pro ně neexistuje jednotná a závazná metodika. Upozorňuje na to například i ČTÚ (v již zmiňované Zprávě o vývoji trhu …). A hezky je to vidět i na prvním dnešním obrázku s vývojem 3G pokrytí Telefóniky, kde si můžete povšimnout zajímavého „zubu“ (skokového nárůstu pokrytí k polovině roku 2011). Je způsoben právě změnou používané metodiky.

Jinými slovy, ČTÚ sebevětší nesmysl vykázaný zloperátory prostě a jednoduše opíše do svých zpráv. Neexistuje jednotná metodika měření a neexistuje aktivní kontrola pokrytí měřením prováděným ČTÚ. Na tuto skutečnost jsme již dříve upozornili v postech Ofcom změří přesně pokrytí 3G a Procenta pokrytí se nesčítají, pane Malina.

Francie má změřeno
A zatímco britský Ofcom měření teprve plánuje, ve francouzský Arcep vlastní celostátní měření již provedl.


Grands dossiers/ La couverture et la qualité de service mobiles en France

Na odkazu je k dispozici klikací mapa a z ní vedou odkazy na pdf mapy pokrytí jednotlivých departmentů. Francouzi tedy ví přesně, ve kterém místě je signál 4, 3, 2, 1 či žádného operátora a zda v daném místě funguje i 3G a kolika operátorů.

Tak podrobné měření jednoznačně ukončí diskuze o metodice měření jednotlivých operátorů a pomáhá Arcepu v rozhodování sporů spotřebitelů s operátory. Je to součást tlaku Arcepu na kvalitu služeb poskytovaných operátory. Přesně toho tlaku, který ČTÚ pod vedením neschopného Pavla Dvořáka na zloperátory roky nevyvíjel.