O2: trh se změnil podáním přihlášky do aukce

19. února 2013
Dnešní perlička je z připomínek k analýze trhu RT-8 z dílny manipulátorů s fakty z Telefónica O2 (str. 5):

Druhou je aukce kmitočtů, která změnila situaci na trhu v okamžiku, kdy přihlášku do aukce dne 11. září 2012 podal nový potenciální operátor.


Větší pitomost asi lze jen těžko vymyslet. A to tým vedený Davidem Voskou, ředitelem pro regulační záležitosti, takovou perlu umístil na začátek rozsáhlého dokumentu a nepřímo tak naznačil kvalitu svých připomínek na zbývajících 83 stranách.

Trh se změní až spuštěním sítě 4. operátora a nabídnutím služeb spotřebitelům. Do té doby trh je a bude zabetonovaný triem zloperátorů.

Ale O2 na stejné stránce perlí dál :-)

Třetí je úspěšné spuštění virtuálního mobilního operátora (MVNO), BLESKmobil v listopadu 2012.

Jak se dalo předpokládat, nebylo uspěchané spuštění brandu BLESKmobil jen záminkou pro výmluvy. Brand je technicky nejjednodušší forma virtuálního operátora, prakticky zcela závislá na operátorovi, v jehož síti brand funguje. O2 dokonce na tiskové konferenci ohledně definice MVNO uvedla nepravdivé údaje, které později opravovala.

A nepřestává...

Čtvrtou je významné zvýšení datového provozu v důsledku zvyšující se penetrace tzv. chytrých telefonů, které operátory nutí k tomu, aby začali soutěžit v nových dimenzích mezi sebou i s novými poskytovateli služeb, kteří nejsou telekomunikačními operátory (OTT).

Tady O2 ze své vlastní neschopnosti dělá přednost a dokonce si cucá z prstu soutěž se službami jako je iMessage, WhatsApp, Skype nebo Facebook. Skutečnost je jiná. O2 jako jediný zloperátor ani k nejdražšímu tarifu nepřidává neomezené SMS do všech sítí, ale účtuje si 1,60 Kč za každou SMS do cizí sítě! Jakápak je to soutěž? I proto výše uvedené IM aplikace vítězí a množství odeslaných SMS klesá.

A nepřestává...

Pátou je dopad stávajících nápravných opatření na trhu terminace v mobilních sítích na související trhy původu (originace) mobilních hovorů.

Pravda je taková, že dříve byly terminační poplatky podle zloperátorů jedním z důvodů předraženého volání.  Jenže terminační poplatky se už několik let snižují a zloperátoři snížení do ceny za minutu volání nikdy nepromítli (zde a zde).  O jakém dopadu na trh tedy O2 mluví?


Výzva pro čtenáře
Pokud najdeš v připomínkách O2, TM nebo VF nějaký pikantní argument, budeme rádi, když nám ho pošleš vč. čísla stránky, na kterém text je. Nejlepší zveřejníme.