Přinesou sítě 4G zdražení služeb?

16. února 2013
Má se Česko, dlouhodobě sužované předraženým voláním, obávat dalšího zdražení při startu sítí 4G? Pro někoho možná překvapivá otázka nemá jednoznačnou odpověď.

Signály z Velké Británie a Francie
Britský operátor EE, který vznikl spojením britských T-Mobile a Orange, je co do počtu zákazníků jedničkou na trhu. Při spojení však, alespoň prozatím, značky T-Mobile a Orange nezanikly. Obě společnosti dál nabízí své služby GSM a UMTS sítí za velmi zajímavé ceny. Nová společná značka je propagována výhradně jako operátor se 4G sítí - telefony s LTE, modemy s LTE, datové tarify LTE. Důraz je kladen na rychlost datových přenosů. To vše ale za vyšší ceny.

Ve zprávě Reuters to potvrdil Gervais Pellissier, CEO France Telekom, podle kterého 4G v Británii přineslo zvýšení ceny měsíčních paušálů o 180 - 300 Kč. 

We are convinced that customers are willing to pay a small premium as long as coverage and quality are a given.

France Telekom, provozovatel sítě Orange, plánuje podobné zvýšení cen při příležitosti dubnového startu sítě 4G ve Francii. Obdobné plány si malují i SFR, vlastněný Vivendi, a Bouygues Telecom. Free Mobile tak svou cenovou politikou způsobil nejen celoevropský propad cen mobilního volání, ale také rychlejší nástup nových technologií, od kterých si operátoři slibují vyšší výnosy.

Nemusí být tak zle
S reakcí nelenil britský operátor 3. Zákazníkům nebude za 4G účtovat vyšší ceny. David Dyson, CEO 3, k tomu řekl:

We've listened to our customers and thought long and hard about the right way to do it. We don't want to limit ultrafast services to a select few based on a premium price and we've decided our customers will get this service as standard.


Který přístup zvolí čeští operátoři?
Můžeme se začít dohadovat, který z uvedených dvou přístupů zvolí čeští zloperátoři O2, T-Mobile a Vodafone. Vzhledem k dosavadním zkušenostem je to asi zbytečná otázka. Na druhou stranu, při startu 4G (skutečném startu s celoplošným pokrytím) je třeba již počítat se 4. operátorem. Ten, jak všichni doufáme, by se mohl chovat podobně jako britský 3 a pořádně zamíchat kartami.