T-Mobile definoval "specifický trh"

17. února 2013
Tohle je první díl série perel a perliček, které se nám podařilo objevit v připomínkách zloperátorů k analýze trhu RT-8. Analýza i všechny příspěvky do diskuze jsou k dispozici na webu ČTÚ. Jak se dalo předpokládat, zloperátoři se zoufale brání a hledají vady naprosto všude. Neváhají přitom použít argumenty, které sami dříve používali v přesně opačném smyslu, dopouštějí se mnoha faktických chyb, přehmatů i vysloveně úsměvných formulací.

T-Mobile tak definoval pojem specifický trh (str. 26):
K ukazatelům provolaných minut a zaslaných SMS poznamenáváme, že tyto ukazatele nereflektují kulturní zvyky dané země. Navíc je ČR přesně uprostřed zemí EU, z čehož rozhodně nelze bez dalšího usuzovat na stlačení poptávky na úroveň, na které je dále již poměrně neelastická. Tento fakt naopak může signalizovat, že obecně v ČR lidé preferují osobní kontakt, nebo naopak zcela neosobní e‐mailovou korespondenci (jako indikace může sloužit i častý problém na pracovištích s vysokým e‐mailovým provozem vs. užíváním osobních setkání nebo firemních linek). Každopádně bez zohlednění výše uvedeného nejsou grafy pro účely analýzy průkazné.

T-Mobile tak hledá příčinu problému mála provolaných minut všude jinde než v cenách svých služeb. Vinní Čechy ze záliby setkávat se nebo si naopak posílat maily :-)

A přitom svým tvrzením zcela popírá fakta známá z Francie: uživatelé po vstupu Free Mobile na trh podstatným způsobem změnili své chování. S férovou cenou za neomezené volání vzrostl hlasový provoz a naopak poklesl počet odeslaných SMS. Situaci jsme komentovali v postu: Vliv ceny na chování zákazníků.

Jaké řešení by se líbilo T-Mobile?
Vždyť je tak snadné! Stačí, když všichni budeme T-Mobile měsíčně posílat 990 Kč měsíčně a budeme si moci volat neomezeně dokonce i od 7-19 v pracovní dny!

Co na tom, že i tak to bude 2x dražší než neomezené volání do všech sítí od Free Mobile ve Francii...
Štítky:
  1. Anonymní

    takze.. lidi nevolaji, protoze je to drahe, a T-Mobile z toho usoudi, ze je to drahe, protoze lidi nevolaji.. krasna zamena priciny s dusledkem, aneb manipulativni technika cislo 6.4 http://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam

  2. No, přijde mi, že za poslední dobu se ty ceny u t mobilu docela zlepšily. Je ale pravda, že víc než paušál se třeba mně vyplatí mít dobíjecí kartu. Jen jsem teda nedávno řešila takový problém, že jsem nevěděla jak zjistit kredit. T mobile má podle mě úplně zbytečně komplikovanou samoobsluhu. Naštěstí se mi to tam nakonec povedlo najít.