Nové podmínky aukce kmitočtů - není důvod jásat

9. dubna 2013
Na první pohled to vypadá dobře. Včera zveřejněné podmínky aukce kmitočtů jsou ke vstupu nového operátora či dokonce operátorů podstatně vstřícnější. Pro nového operátora je v pásmu 800 MHz vyhrazeno 2x 10 MHz a v pásmu 1.800 MHz 2x 15,8 MHz. A nikde není psáno, že tyto dva bloky nemůžou získat dva různí zájemci.


Dvořákovo chucpe?
Avšak jásat je předčasné. Především Pavel Dvořák opět jedná na vlastní pěst, bez projednání návrhu s radou ČTÚ. Podobně jako tomu bylo v případě zastavení předchozí aukce frekvencí. Všichni už dobře víme, že pan předseda je právní i ekonomický génius, který se s nikým radit nepotřebuje. A taky všichni víme, kam tato genialita český mobilní trh za dobu jeho předsedování přivedla.

Háček spočívá především ve faktu, že ČTÚ ve veřejné konzultaci předchozích podmínek aukce věnoval značné úsilí na zdůvodnění mj. i naší připomínky, proč 2x 10 MHz v pásmu 800 MHz pro nového operátora nevyhradit. Nové podmínky aukce přitom neobsahují žádné zdůvodnění, proč úřad, resp. pan předseda, změnil názor a 2x 10 MHz vyhradil. S pravděpodobností hraničící s jistotou se tedy dá předpokládat, že zloperátoři tohoto faktu využijí a se svými argumenty, opírajícími se o předchozí argumentaci ČTÚ, se obrátí na soud. Nemají totiž co ztratit, mohou jen získat. Čas. O nic jiného se už nehraje a Pavel Dvořák v tom jde zloperátorům už roky zdatně na ruku.

A nejde přitom jen o aukci kmitočtů a vstup nového operátora na trh. Zdržovací taktika Pavlu Dvořákovi vychází i v případě dalších kroků úřadu směřujících proti ekonomickým zájmům zloperátorů. Už před časem jsme upozornili na podivné okolnosti při zpackaném snižování terminačních poplatků.

Nepřesná argumentace
V dnešním jinak pěkném článku Jiřího Peterky na Lupě je zarážející argumentace v odstavci Národní roaming:

Nyní, v rámci opakované aukce, ale fakticky bude konkurence dokonce ještě větší: původně čtyři hráči soutěžili o tři bloky (2×10 MHz). Nyní, když pro nové hráče bude jeden blok vyhrazen, budou tři stávající hráči soutěžit o dva bloky. Samozřejmě za předpokladu, že se do opakované aukce znovu přihlásí stejní zájemci, jako do zrušené první aukce.

Zde je třeba opravit pana Peterku a přestat šířit zbytečnou paniku. V předchozí aukci kmitočtů se dražily nikoli tři bloky 2x 10 MHz, ale šest bloků 2x 5 MHz. Po vyhrazení 2x 10 MHz pro nového operátora budou k dispozici čtyři bloky 2x 5 MHz a tři zájemci. Vzhledem ke spectrum cap je pravděpodobné, že aukce skončí ziskem jednoho zloperátora 2x 10 MHz a zbývající dva odejdou se ziskem 2x 5 MHz.

Stejně dopadla aukce kmitočů v pásmu 800 MHz ve Velké Británii, kde se o šest bloků 2x 5 MHz ucházeli 4 operátoři. Everything Everywhere (společný podnik T-Mobile a Orange) a Hutchinson 3G UK (známý jako 3) přitom získali každý 2x 5 MHz a za tragédii to nikdo nepovažuje.


Co se mělo udělat?
Náš pohled na věc, co by se v rámci přípravy aukce kmitočtů skutečně mělo udělat, jsme zveřejnili v postu Naše připomínky k podínkám aukce a komentovali v postu Vylepšil ČTÚ podmínky aukce? Přesto nebude na škodu si to v bodech připomenout (vizualizace rozdělení spektra je zde):

Pásmo 900 MHz je značně fragmentované a není důvod, proč by v něm operátoři měli mít víc než 2x10 MHz. Podmínkou účasti v aukci by mohl být souhlas s redistribucí pásma a uvolnění části nad 2x 10 MHz. Výsledkem by byl souvislý blok 2x 5 MHz pro nového operátora. Podmínky aukce kmitočtů ale zachovávají tzv. spectrum cap pro pásma 800 i 900 MHz na 2x 22,5 MHz. Proč?

Pásmo 1.800 MHz je také fragmentované a v aukci je nabízeno 9 bloků 2x 1 MHz. Přitom by nebyl problém opět provést redistribuci, stávající obsazené bloky seřadit a aukci nabídnout nejen 2x 15 MHz pro nového operátora, ale také nově vzniklý a velmi zajímavý blok 2x 9,8 MHz.

Pásmo 2.100 MHz je plně obsazené a operátoři přidělených 2x 20 MHz dlouhý čas ani nevyužívali. Nepotřebují je totiž. Pokrytí sítí UMTS je totiž tak žalostné a ceny tak vysoké, že uživatele od většího využití mobilních dat odrazuje. Výstavba sítí UMTS byla zastavena a lepší už to ani nebude. Tak proč zloperátoři blokují nepotřebné frekvence, které by nový operátor mohl také využít?

Suma sumárum je to všechno jiné než efektivní správa rádiového spektra, kterou ČTÚ ukládá zákon. A současně je to vizitka Pavla Dvořáka, který úřad od roku 2006 vede.
Štítky:
  1. Anonymní

    Prosím vyhoďte konečně tu tlustou žábu na prameni jménem Dvořák.... Proč? Línej, neschopnej, lže lidem... Pádnej důvod, ne?

  2. Anonymní

    Podle té tvé definice, jen s vynecháním jména, by jsi musel vyhodit spoustu politiků i úředníků... :-)