Zoufalá snaha operátorů udržet ARPU

6. dubna 2013
S nástupem neomezeného volání a neomezených SMS za 500 Kč, a často i mnohem levněji, začali operátoři intenzivně řešit problém poklesu ročního výnosu na uživatele (ARPU) a tím i přicházejícího poklesu tržeb. Tarify s různým objemem dat, a tím pádem i cenou, nestačí. Novým trendem jsou: nepotřebné služby!

Pro příklady nemusíme chodit daleko. O nových tarifech rakouského A1 jsme už psali. Dalším příkladem může být německý BASE:


O jakých službách je řeč?
- Antivirová ochrana
- Cloud - různě veliké datové úložiště
- Neomezený poslech hudby - data na přenos nejsou započítávána do limitovaných dat
- Neomezené sledování televize - opět jde o vyjmutí dat televize z limitovaných dat
- Číslo v pevné síti
- Volání a SMS do EU
- Roamingové volání a SMS v EU
- Roamingová data v měsíčním nebo dovolenkovém režimu

Výčet není a ani nemůže být kompletní. Můžeme se vsadit, že brzy se objeví další nápady.

Opravdu nepotřebné?
Netvrdíme přitom, že tyto služby jsou neužitečné a že nenajdou své spokojené uživatele. Od začátku se ale počítá s tím, že tyto služby prostě a jednoduše nevyužije každý. Mnoho uživatelů např. vůbec neví, co je to cloud, natož pak aby zaplnili 5 GB jeho kapacity. Navíc, existují služby jako je Google Drive nebo Dropbox, které jsou zdarma. Přesto se cloud objevuje v rakouské i německé nabídce a náklady na jeho provoz zvyšují cenu tarifu. Každému, bez ohledu na to, zda tuto službu využívá nebo ne.

A tak je to se všemi nepotřebnými službami v našem výčtu. Troufáme si předpokládat, že proti podobným praktikám se brzy zvedne vlna odporu a pokud operátoři od této nové praxe neupustí, skončí to nařízením EK.

Co myslíš, stanou se z operátorů skutečně jen "nosiči vody"?
  1. Trend "nepotřebných" služeb u nás zavedl už Vodafone se svými "férovými" tarify. Komu je platné, že má předražený tarif s internetem, když potřebuje jen volat nebo posílat SMS.

  2. Stejně tak k čemu je mi volání a sms do vlastní sítě, když potřebuju jen internet a občas sms do cizí sítě :)

  3. Anonymní

    S článkem nesouhlasím. Stále jsou lidi, pro které jsou v tarifu nepotřebná data nebo naopak člověk málo volá/píše ale více využívá internet. Nejférovější by bylo poskládat si tarif přesně podle sebe - například u mě málo volání - více smsek - nejvíce internetu. Ale zase nemůžeme chtít všechno a zadarmo, že...Například pro mě zní cloud zajímavě (i když neznám jeho podmínky).

  4. Jan Pavelka

    ad příspěvěk "Anonymní": ještě jsem se chtěl podepsat :-)

  5. Jane P, souhlas v tom, že při stávajících cenách by operátoři měli mít povinnost nabízet tarify bez dat. Ale pokud budou na trhu tarify jako je ten od francouzského Free Mobile - neomezené volání, SMS i MMS a 3 GB dat za 500 Kč - tak již nebude o čem diskutovat. Vtip článku je v tom, že se objevili operátoři, kteří nabízejí něco podobného + něco navíc za 750 Kč.

    A cloud od operátora?? S proprietární aplikací taktéž od operátora? Zkusil sis někdy nainstalovat jakýkoli SW třeba od T-Mobile? Uděláš to ještě někdy? A k čemu ti bude cloud bez podpory vývojářů aplikací? V tom je Dropbox či Google Drive o míle dál a snaha operátorů na tom nic nezmění.