Vláda chce 4. operátora. Konečně!

13. června 2013
Vláda na svém včerejším zasedání vyslechla zprávu Jaroslava Nováka o průběhu a výsledcích akce frekvencí. A uložila ČTÚ, aby upravil podmínky aukce frekvencí a podpořil tak vznik 4. operátora! Nezbývá než si postesknout - konečně!



Pravdou je, že tento krok měla vláda učinit už dávno. Příležitostí k tomu bylo hned několik. Ale je také pravdou, že lépe dnes než nikdy. Pravdou také je, že k tomuto kroku vládu vyprovokovaly nejen naše vypínací protesty a následný proces změny pohledu na předražené volání v celé společnosti, ale také nehoráznost samotných zloperátorů. Jejich vyjádření k podmínkám opakované aukce a vyhrožování soudy po takové reakci doslova volaly.

Co se změní?
Na první pohled asi nic, na druhý ale mnohé. Především ČTÚ bude moci vypořádat připomínky zloperátorů ze zcela jiné pozice. Dá se předpokládat, že většinu výhrad vůči vyhrazení 2x 10 MHz v pásmu 800 MHz ČTÚ zamítne. Beze změny nezůstane ani pravděpodobnost úspěchu při případném soudním napadení podmínek aukce.

Mají zloperátoři šanci uspět?
Pořád není možné vyloučit, že zloperátoři podmínky aukce skutečně napadnou soudní cestou. Mají ale vůbec nějakou šanci uspět? A u které instance? U českého soudu, kde je všechno možné a zdravý rozum jde nejednou zcela stranou, nebo u evropské komise či dokonce u evropského soudního dvora?

Ve Francii Arcep vstup 4. operátora podpořil asymetrickými terminačními poplatky. A právě terminační poplatky francouzští zloperátoři kritizovali a napadli. Neuspěli.

V sousedním Polsku byly ve hře investice a výměnou za ně pak opět asymetrické terminační poplatky. Zapojili se dva operátoři, dva naopak protestovali a dohodu napadli. Neuspěli.

Ve hře tak zůstává snad jen zdržovací taktika. Může se jim vyplatit? Jsme přesvědčeni, že nikoli. 4. operátor jednoho dne příjde a je jedno, zda to bude PPF nebo někdo jiný. Naopak se dá předpokládat masivní vlna odporu spotřebitelů, kteří se už nenechají opít rohlíkem. Snížení cen přineslo pouhé přiblížení se k férovým cenám a to pouze pro nejvíce utrácející zákazníky. Pro málo telefonující se žádná změna k lepšímu neodehrála a stále drazí virtuálové nemají sílu něco změnit.

Co si myslíš ty? Rozhodnou se zloperátoři pro marketingovou sebevraždu a stanou se objekty nenávisti spotřebitelů?  Nebo od žaloby na podmínky aukce a zdržovací taktiky upustí?



  1. Anonymní

    Rozhodně se raději domluví společně na scénáři, který povede k oddálení progrese.

    Strašně moc by mě zajímalo, kde nakonec skončil Pavel Dvořák? Neměl by on čelit nějakému kárnému řízení?

  2. Anonymní

    Po jednání vlády, které se konalo ve společenské místnosti, se za asistence dozorců rozešli jednotlivý činitelé do svých cel.... :)

  3. Anonymní

    Já chci levnej tarif pro málo volající do 200 minut. Jsou tu prázdniny a peněžeňka se prohýbá a ohýbá a brečí!!!

  4. Anonymní

    A co tohle? www.revolucecen.cz , dobrý nápad, ale češi asi nejsou schopní se nějak hromadně domluvit.