EK si konečně všímá nehorázných rozdílů cen volání

7. srpna 2013
Včera vydala EK tiskovou zprávu - Rozdíl v cenách telefonních hovorů v rámci EU až 774%? - ve které si poprvé oficiálně všímá zcela nehorázných rozdílů cen volání v rámci Evropské unie. A jsou to velmi podobná čísla, na která již čtvrtým rokem upozorňujeme v rámci našich srovnání.

I když zpráva EK vychází z čísel za rok 2011, ve kterých např. ve Francii chybí populární Free Mobile (začal poskytovat služby až v lednu 2012), rozdíly jsou do očí bijící. Nejen naši zloperátoři si z nejednotného evropského trhu udělali zlatý důl a vybavili tak Neelie Kroesovou dostatečně pádnými argumenty:

Tato čísla jasně dokládají, že 28 vnitrostátních trhů v oblasti telekomunikace dnes v Evropě spotřebitelům nepřináší stejný prospěch, jaký je schopen nabídnout jednotný trh. Je nezbytné, aby se celá EU rychle vydala směrem k vytvoření opravdového jednotného trhu a dosáhla propojení celého kontinentu.

Mobilní volání už dávno není nic luxusního. Je to lehce srovnatelná služba se stejnými parametry v každé zemi EU. Není proto žádný důvod, proč by se ceny měly lišit více než o 50 - 100%.



V jiných kategoriích základního zboží a služeb v rámci jednotného evropského trhu jsou cenové rozdíly daleko menší. Například litr mléka lze kdekoliv v EU koupit v ceně pohybující se mezi 0,69 EUR až 0,99 EUR, což je rozdíl ve výši 43 %. U příležitostných nákupů, např. iPadu, se ceny v celé EU liší pouze o 11 %.

Náš komentář
Lidová moudrost hovoří o svini v žitě, která by měla být potichu a neměla by mlaskat. Ale přesně toho se zloperátoři napříč celou Evropou v minulých letech nedrželi. Zisků není nikdy dost, a proč neokrádat zákazníky, když je to tak snadné. Teď se jim jejich hamiždnost začíná vracet.

Snadné bylo i zpochybňovat naše argumenty, že ceny mobilního volání by se neměly lišit o stovky až tisíce procent, když ceny zboží i služeb se nikde tolik nerozcházejí. Nyní s naprosto stejnými argumenty přichází EK. Budou zloperátoři opět tak kreativní a budou Neelie Kroesovou krmit stejnými nesmysly, jaké se pravidelně objevovaly v diskuzích pod našimi posty zde i na Facebooku od mediálních ovlivňovačů placených operátory?

Ovlivní zpráva i aukci frekvencí?
Domníváme se, že tato zpráva zcela diskvalifikuje jakékoli výhrady českých zloperátorů vůči nastaveným podmínkám aukce. Opět se ukazuje, že i EK považuje trh mobilního volání za značně zdeformovaný. Za této situace bude prakticky nemožné argumentovat specifickým trhem v Česku. Naopak se dá předpokládat, že EK jednoznačně podpoří snahu ČTÚ o zvýšení konkurence na českém trhu. Ostatně ve svých plánech má daleko tvrdší opatření - naprosté zrušení roamingových poplatků a zavedení jednotného evropského trhu.

Pokud za této situace naši zloperátoři podmínky aukce zažalují, bude všem jasné, že se jedná jen a jen o snahu pozdržet nástup konkurence na český trh. Bude jasné, že zloperátorům jde jen a jen o jejich snadné zisky a co nejdelší odírání zákazníků. S o to větší vlnou odporu se budou potýkat v okamžiku nástupu 4. operátora na trh. Český spotřebitel pomalu zvedá hlavu a už si na ni nenechá jen tak kálet. Statisíce (a možná i miliony) zákazníků pak odejdou nikoli jen za lepší cenou, ale především z principu, pryč od zlodějů.

Zloperátoři, opravdu takovou vlnu odporu chcete zažít?
  1. No konečně se něco děje. I přes ty super výhodný neomezené tarify to je pořád drahé oproti ostatním státům