Vodafone - něco se děje

1. listopadu 2013
Je to sotva pár týdnů, co se vedení koncernu Vodafone odhodlalo vyhodit nevýraznou a ve skutečnosti dosti neschopnou Muriel Anton z pozice generální ředitelky českého Vodafone. Dnes ji ve funkci střídá Baleš Šarma.

Muriel Anton proslula větou: "Přála bych si, aby se o Vodafonu nejen za doby, kdy jsem stála v jeho čele, ale i poté mluvilo jako o společnosti, která se chová slušně a férově.", zatím co zkušenosti zákazníků signalizovaly pravý opak. Vodafone pod vedením Muriel Anton na zákazníky i výstavbu sítě stále více kašlal a nespokojenost zákazníků rostla. To se poměrně drasticky projevilo v posledním čtvrtletí, ve kterém Vodafone ohlásil pokles zisku o 45% a zaznamenal i pokles počtu zákazníků!

Patrně poslední kapkou ale byla o něco dřívější neschopnost Vodafone domluvit se na sdílení sítě s O2. Jak dnes všichni víme, dohodu s O2 Vodafonu vyfoukl T-Mobile a Vodafone se tak ocitl v technologické izolaci, s nejhorší sítí a nejhorším pokrytím.



JavaScript zapnutý, to jen programátoři Vodafone ho nejsou schopni
správně detekovat. A takhle nějak to u Vodafone vypadá úplně ve všem.


Loď se potápí už nějaký čas...
... a jako jeden z prvních loď opouští: David "jelito" Duroň, který proslul nepochopitelnou vánoční reklamou s velikonočními zajíčky :-) Po veskrze neúspěšném působení na pozici marketingového ředitele v letech 2010 až 2013 se nedlouho po jarním propadáku nových Red tarifů údajně rozhodl užívat si života. Podle některých hlasů to ale bylo jinak...

Buď jak buď, už v říjmu 2013 je David zpět. Na pozici "marketingového ředitele pro domácnosti v Česku" u Telefónica O2 a s hned prvním úspěšně zvládnutým úkolem - sebepropagací. Tak velkou vlnu zpráv médií, ČTK i jeho tupých opisovačů kvůli jedné bezvýznamné změně místa český internet asi nepamatuje. Nikdo přitom nenašel odvahu napsat, že se jedná o výrazně nižší pozici, něž jakou David Duroň zastával u Vodafone.

Vodafone obnovuje výstavbu sítě?
Ještě větší překvapení ale přišlo včera, když Vodafone oznámil výstavbu LTE v pásmu 900 MHz. Ze dne na den se tak frekvence, ještě před pár měsíci údajně zcela nepostradatelné pro 2G služby, uvolnily pro nové technologie.

V praxi se tak potvrzuje jeden z našich argumentů pro možné omezení v aukci frekvencí. Společné "spectrum cap" v pásmech 800 a 900 MHz. Obě pásma jsou z hlediska šíření signálu v terénu velmi podobná a po souhlasu ČTÚ s technologickou neutralitou využití již přidělených frekvencí na jaře loňského roku se stávající operátoři s přídělem v pásmu 900 MHz ocitají v podstatně výhodnější pozici než tomu bude u nového subjektu. Společné spectrum cap mohlo zabránit hromadění spektra už při nastavení na 2x 20 MHz v obou pásmech dohromady. A automaticky by vytvořilo prostor i pro nového operátora: Vodafone by v aukci mohl získat nejvýše 2x 10 MHz v pásmu 800 MHz a T-Mobile i O2 pouze 2x 5 MHz v pásmu 800 MHz, neb oba mají více než 2x 10 MHz v pásmu 900 MHz.

Můžeme Vodafone věřit?
Nelze se ale zbavit dojmu, že tzv. Turbo internet je od Vodafone jeden z posledních výkřiků tonoucího. Pokrytí sítě Vodafone je zoufalé, zákazníci si stěžují na neschopnost udržet hovor i jen na dálnici D1. Natož pak na data, natož pak na 3G data na stejném úseku. A tak včera prezentované mapy pokrytí daleko víc než možnou realitu připomínají předvolební sliby politiků.

Ale pro Vodafone to může být i poslední šance. Díky neschopnosti Muriel Anton domluvit se na sdílení sítě s O2 či T-Mobile se Vodafone dostal do nezáviděníhodné situace i v aukci. Chce-li zůstat konkurenceschopným, musí získat 2x 10 MHz v pásmu 800 MHz, zatímco O2 a TM stačí každému 2x 5 MHz. Pokud ale jeden z nich, či dokonce nový subjekt, Vodafone přeplatí, ocitne se Vodafone na technologickém chvostu a je velmi pravděpodobné, že Česko do dvou let opustí.
Štítky: ,