Rozšíření protestu: napiš ČTÚ!

15. listopadu 2011
Zástupce ČTÚ Marek Ebert v pořadu ČT Hyde Park i předseda rady ČTÚ Pavel Dvořák v pořadu Otázky Václava Moravce se opakovaně odvolávali na skutečnost, že si Češi na ceny operátorů nestěžují. Chceme společně s vámi tuto skutečnost změnit! Napiš do 17. listopadu 2011, kdy proběhne náš další vypínací protest, podnět na Český telekomunikační úřad! Zabere ti to jen pár minut!

Vzor podání
Není žádoucí obracet se na úřad se zcela jednotným zněním dopisu, dej si proto práci a najdi si cenové srovnání, které tě zaujalo. Inspiraci najdeš na:

http://predrazenevolani.blogspot.com/search/label/Rakousko
http://predrazenevolani.blogspot.com/search/label/Velká%20Británie

Text podání a především položené otázky můžeš podle libosti změnit. Fantazii se meze nekladou a různé znění otázek neumožní úředníkům kopírovat odpovědi z jednoho dopisu do druhého.

Dobrý den,

na internetu jsem našel následující cenové srovnání:

<sem vlož vybraný status ze stránky Nechceme předražené mobilní volání, například:
Vánoční akce rakouského tele.ringu (světe div se, patří T-Mobile!) přináší další snížení cen! Za 125 Kč dostaneš 500 min volání do všech sítí a 500 SMS. Za totéž zaplatíš u našeho Vodafone 1.650 Kč! O2 s tarifem Neon L+ chce 1.750 Kč! A T-Mobile s tarifem TOP+ dokonce 2.500 Kč !!! To je až 20x víc !!!
konec příkladu>

Ověřoval jsem si informace o ceně na stránkách zahraničního operátora a informace o ceně je pravdivá. Obracím se na Vás jako na českého regulátora ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím s následujícími dotazy:

1. Co je příčinou tak extrémního předražení zcela srovnatelné jednotky služeb jako je minuta volání nebo SMS?
2. Jakým způsobem naplňuje ČTÚ §4 zák. č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích? A jaké konkrétní kroky na ochranu uživatelů a pro dosažení plně konkurenčního prostředí ČTÚ provedl v uplynulých 2 letech?
3. Jakým způsobem ČTÚ využije připravované aukce kmitočtů pro mobilní sítě k tolik potřebnému zvýšení konkurence na telekomunikačním trhu?

Z citovaného cenového srovnání s cenami v zahraničí vyplývá, že subjekty působící na trhu mobilního volání si přestaly konkurovat a je dokonce pravděpodobné, že stávající ceny našich operátorů jsou výsledkem kartelové dohody. Považujte prosím tento dopis za podnět k provedení Analýzy relevantních trhů dle §51 zák. č. 127/2005 Sb. a opětovné definici Relevantního trhu dle §52 téhož zákona.

Děkuji za odpovědi.

S pozdravem

<jméno příjmení>
<datum narozeni>
<adresa trvalého pobytu>

A odešli na podatelna@ctu.cz.


A nezapomeň!
V komunikaci s úřadem buď maximálně slušný a zdvořilý. Lidé, kteří budou tvoji zprávu číst a vyřizovat, za nic nemůžou. Nemá tedy smysl jim něco vyčítat nebo jim nadávat.

Uveď své jméno, datum narození a adresu trvalého pobytu, jinak ČTÚ nemusí na tvoje podání odpovídat. O osobní údaje nemusíš mít strach. ČTÚ zveřejňuje všechny odpovědi na dotazy z podatelny na stránkách ČTÚ, ale tvoje osobní údaje mimo jména zveřejnit nesmí.


Díky Petru Tvarůžkovi, který podobný podnět nejen sepsal a odeslal, ale také o tom neváhal napsat na své stránce: http://iampete.eu/index.php/page/mobilni-volani a nabídl nám ho k následování.
Štítky: ,
  1. Anonymní
  2. na VoIP stále musíš být připojený k netu, což s cenou balíčků a směšným FUPem u našich operátorů není zrovna... košér... ;)

  3. Anonymní

    Co se tyka Fupu, tak musim jedine nez souhlasit. Fup je opravdu smesny. Jinak doma mame dva IP telefony a na nich mame pet aktivnich linek a volame dosloba za hubicku!!!! Dle statistik je vetsina hovoru vedenych z domova. Mobilni operatory skoro vubec nepouzivame.

  4. Anonymní

    cmeli

    Pane anonyme, tak to jste opravdoví domácí šťastlivci. Ne každý má to štěstí, aby vše mohl vykomunikovat z domova.

  5. Anonymní

    Zkouška k předchozímu příspěvku :-)

  6. Anonymní

    Zdá se, že ČTÚ je také připraven. Téměř obratem mi přišla odpověď se sedmistránkopvým slohovým cvičením :) samozřejmě plným plků :(

  7. Dobrý den.
    Právě probíhá připomínkové řízení o podmínkách výběru dalšího operátora. Nedovolme, abychom byli zase okradeni velkými finančními lobbistickými skupinami.

    Podpořte prosím petici za výběr čtvrtého operátora na http://www.rvox.cz/ nebo http://www.petice24.com/petice-za-levne-volani-ctvrty-opetator.
    Děkujeme