Akce Napiš MPO!

27. ledna 2012
Reálně hrozí, že se vyšší konkurence na telekomunikačním trhu v podobě 4. operátora a virtuálních operátorů v každé síti nedočkáme. Za příčinu stávajícího stavu, tak jako mnoho dalších komentátorů, považujeme především práci Českého telekomunikačního úřadu, vedeného od roku 2006 Pavlem Dvořákem. Chceme situaci na trhu změnit a proto:
Píšeme ministrovi průmyslu a obchodu!



Vzor dopisu

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Jako zákazníka a spotřebitele mne velmi trápí situace na trhu mobilního volání. Vývoj trhu dlouhodobě sleduji a <dospěl/dospěla> jsem k názoru, že příčinou současného stavu, kdy za svoje peníze dostáváme podstatně méně služeb než spotřebitelé v jiných zemích EU, je zcela nedostatečná konkurence na trhu mobilního volání. A příčinou nedostatečné konkurence je dlouhodobě velmi špatná práce Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), jehož členové a předseda rady jsou jmenováni na návrh Vámi řízeného ministerstva. 

1. UMTS
V roce 2001 získaly licence na užití frekvenčního pásma UMTS společnosti Eurotel a Radiomobil. V roce 2005 pak Český mobil. Všichni shodně 2x20 MHz. Porovnání s ostaními zeměni EU ukazuje, že ČTÚ byl neobyčejně rozdavačný. V ostatních zemích operátoři v drtivé většině získali 2x15 MHz a nezřídka i 2x10 MHz. A příklad francouzského Free Mobile dokazuje, že provoz UMTS sítě je možný i s pouhými 2x5 MHz. ČTÚ tak pásmo vyhrazené v EU pro UMTS (2x60 MHz) zcela obsadil třemi operátory, přestože ve stejném pásmu mohlo působit 4 - 6 operátorů.
Více: http://predrazenevolani.blogspot.com/2012/01/marne-cekani-na-zazrak.html

2. Zrušení regulace trhu "Originace volání"
V roce 2005 byla úřadem vypracována analýza trhu, která označila tehdejší "trh. č. 15 - přístup a původ volání (originace) ve veřejných  mobilních telefonních sítích" jako dostatečně konkurenční a v roce 2006 byl regulační trh "Originace volání" zrušen. Úřad tak vlastní iniciativou přišel o podstatný nástroj na ochranu spotřebitelů. Vymlouvání se předsedy rady Pavla Dvořáka na absenci regulačních nástrojů je všeobecně známé.

3. Rozdávání frekvencí v pásmu 900 MHz v roce 2009
V roce 2009 vypsal ČTÚ výběrové řízení na frekvence v pásmu GMS 900 MHz. Již samotné vypsání podmínek pro účast ve výběrovém řízení vyloučilo možnost posílení konkurence na trhu a vzniku tolik potřebného 4. operátora. Podmínky jmenovitě omezily možné zájemce na společnosti Telefónica, T-Mobile a Vodafone. A současně podmínky neobsahovaly v jiných zemích běžně používaná kritéria, jako je např. otevření sítě pro vznik a provoz MVNO - virtuálních operátorů. 
Více: http://www.ctu.cz/cs/download/vestniky/rok_2009/tv_05_2009.pdf

4. Propojovací (terminační) poplatky
Snižování propojovacích poplatků ČTÚ uvádí jako svůj počin na ochranu spotřebitelů. Pravda je ale taková, že ke snižování propojovacích poplatků nedošlo z iniciativy ČTÚ, ale až na základě tlaku EK. Navíc ČTÚ zvolil plán postupného snižování propojovacích poplatků rozložený do let 2009 - 2011. Díky tomu se u nás propojovací poplatky 1.7.2011 dostaly na cenu 1,08 Kč. V mezičase však propojovací poplatky dále klesaly. Není náhodou, že ve Francii, Rakousku či Velké Británii, čili na vysoce konkurenčních trzích s nízkou cenou volání, jsou dnes propojovací poplatky poloviční. Britský Ofcom dokonce plánuje snížení na 0,21 Kč/min v roce 2014.
Více: http://media.ofcom.org.uk/2011/03/15/lower-mobile-rates-to-benefit-consumers/

ČTÚ žádné další plány na snižování propojovacích poplatků nemá. Propojovací poplatky jsou přitom všeobecně chápány jako bariéra vstupu konkurence na trh a v zemích jako je Rakousko nebo Velká Británie byly pro podporu vstupu nového operátora na trh dokonce použity asymetrické propojovací poplatky.

5. Tarifgate
V prosinci 2010 ČTÚ vydal Měsíční monitorovací zprávu za listopad 2010. ČTÚ se při přípravě cenového srovnání obsaženého ve zprávě dopustil řady hrubých metodických pochybení a dospěl k překvapivému výsledku, že mobilní volání u nás není předražené. Zpráva vyvolala vlnu oprávněné kritiky a přerostla v tzv. Tarifgate.
Více: http://predrazenevolani.blogspot.com/search/label/Tarifgate

Proč ČTÚ plýtvá prostředky na vlastní zjištění podle vlastní pokřivené metodiky? Proč nekoupí podstatně levnější a přitom mezinárodně uznávané srovnání připravované společností Telingen?

6. Obrat ČTÚ ve věci MVNO
V listopadu 2011 proběhla protestní akce Napiš ČTÚ! Na konci listopadu pak ČTÚ obrátil - přestal popírat předražené volání v Česku a přiznal selhání trhu. V reakci veřejnil ČTÚ návrh opatření obecné povahy č. OOP/1/XX.2011-Y. 
Více: http://www.lupa.cz/clanky/nechal-se-ctu-presvedcit-protestni-akci/

7. Srovnání s Polskem
Zcela tristní jsou výsledky práce ČTÚ vedeného Pavlem Dvořákem v porovnání s výsledky polského regulátora UKE vedeného Annu Streżyńskou. Oba úředníci jsou v úřadu stejnou dobu. Za tuto dobu cena mobilního volání v Polsku klesla o 70%, cena SMS klesla o 60%, cena pevného internetového připojení klesla o 70%. Na trh vstoupili 3 mobilní operátoři a 17 virtuálních. V Česku se od 2006 ceníkové ceny pro rezidenty nesnížily vůbec, na trh nepřibyl ani jeden mobilní a ani jeden virtuální operátor. Česká republika se tak naprostou absencí MVNO staví po bok Albánie, Běloruska či Moldávie.
Více: http://byznys.ihned.cz/trhy-a-investice/c1-54513690-letita-nadvlada-mobilni-trojky-v-
cesku-se-muze-letos-zacit-drolit

Za pozornost stojí, že ČTÚ nemá žádnou dlouhodobou strategii regulace telekomunikačního trhu. Tento fakt je předmětem kritiky i ze strany potenciálních investorů. Je otázkou, zda absence strategie je důkazem neschopnosti úředníků ČTÚ nebo zda se nejedná o záměr s cílem zabránit zvýšení konkurence na telekomunikačním trhu.
Více: http://predrazenevolani.blogspot.com/2012/01/polakum-muzeme-zavidet.html


Na základě výše uvedených příkladů předchozích selhání ČTÚ se důvodně obávám, že v nadcházející aukci frekvencí z digitální dividendy by pouhou aplikací nastíněných podmínek pro účast v aukci mohlo dojít k promarnění šance na zvýšení konkurence na trhu mobilního volání, poškození občanů této zěmě a v mezinárodním měřítku pak ke dlouhodobému snížení konkurenceschopnosti naší země. 

Domnívám se, že ČTÚ dlouhodobě neplní zákonem uložené povinnosti uvedené v §4 a §5 zák. 127/2005. Domnívám se také, že současné vedení ČTÚ na svou práci nestačí. Žádám Vás o urychlené kroky ke zjednání nápravy.

Dovoluji si připomenout, že prakticky všichni voliči jsou současně zákazníky mobilních operátorů. Většina z nich každý měsíc musí platit vysoké ceny za žalostně málo mobilních služeb a při té příležitosti si vzpomenou, co a kdo je příčinou. Jistě se mnou budete souhlasit, že by nebylo optimální, aby ignorování příčin předraženého volání ovlivnilo jejich příští volbu.


S pozdravem

<jméno příjmení>
<datum narozeni>
<adresa trvalého pobytu>

A odešli na posta@mpo.cz.

A nezapomeň. V prvním odstavci dopisu je ve špičatých závorkách formulace vyžadující tvůj zásah. Podobně je tomu na konci dopisu - tvé jméno, datum narození a adresa trvalého pobytu. A pokud budeš text dopisu měnit, buď slušný a zdvořilý.

Chceš ceny za předražené volání v ČR změnit? Napiš MPO! Napiš hned teď!
Štítky: ,
  1. dejv

    Prosil bych přidat bod o pokrytí silnic a železnic, to je též tristní a od vydání této analýzy na lupě se prakticky nezlepšilo:
    http://www.lupa.cz/clanky/mobilni-internet-ve-vlacich-dlouho-nebude/

  2. dejve, pokrytí není smrtelným hříchem ČTÚ, ale operátorů. Hříchem ČTÚ je, že jim ty frekvence dal za zcela směšných podmínek.

  3. Anonymní

    Dobry počin a jen tak dále.
    Jsem ale skeptik a dokud nebude před ministerstvem a vládou dav několika 100-ovek až 1000-ovek rozezlených lidi, tak ve vedení ČTU zůstanou posluhovači opů a ti pohlídají, aby podmínky dražby frekvenci byli postaveny k prospěchu stávající oligopolní trojky :-(, konec konců krátkost času na přípravu podmínek dražby a nezájem ČTÚ veřejně diskutovat o těchto podmínkách tomu jenom napomůže...

    Jinak ještě doporučuji v kopii odeslat
    - přímo na mail ministra MPO martin@martinkuba.cz
    - další kopii na vládu posta@mpo.cz jelikož radu ČTÚ odvolává na návrh ministra MPO vláda
    - novináři by se měli ptát tady press@mpo.cz kdy navrhne ministr MPO absolutně neschopné (či spíše všeho schopné) vedení ČTÚ odvolat
    - lidem následně pro transparentní položení otázky členům vlády kdy odvolají vedení ČTÚ doporučuji využít www.napistejim.cz

  4. dejv

    Hříchem ČTÚ je, že jim ty frekvence dal za zcela směšných podmínek.

    Ano, a v nové aukci by mohl dát podmínku (nebo zvýhodnění) těm, kteří pokryjí dopravní síť - pokud to úředníky napadne. A protože je to ČTÚ, je třeba jim to natlačit.

  5. JARDA001

    Nenašel jsem na blogu kontakt na autora, tak to napíšu sem. Měl bych návrh, co založit na soc.sítích skupinu bo tak něco za žádost na nového OPa. Napsat, pak dopis kde by byl dotaz, zda se hodlají zůčasnit dražby frekvencí, pokud ne, tak ho namotivovat třeba že by zde z něj lidé byli nadšení a přešli by k nim hodně rádi takže by se jim náklady rychle vrátili a připojit k tomu odkazy na ty skupiny, případně nějakou petici apod.

  6. Anonymní

    Opraveny tusim dve chybky v textu a poslano.

  7. Anonymní

    JARDA001 tohle uz, ale svoji skupinu ma FB ma a dokonce je zde i odkaz uplne nahore

  8. JARDA001

    to Anonymní: aha, to je možné, já nejsem FB friendly takže... každopádně pokud je tak to je první krok, zbejvá ten zbytek;)

  9. Anonymní

    Není tím ministrem člen ODS ? Psát ministrovi z ODS je jako házet hrách na stěnu. Jestli jako občané chceme něco změnit, pak se musíme ve volbách v prvé řadě zasadit o to, aby ODS nebyla ve vládě. Všechny jsou prohnilý, ale ODS je nejprohnilejší.

  10. Jardo001, kontakt je v patičce každé stránky. Zakládání dalších a dalších stránek ale nepovažujeme za přínos. Naopak, tříští síly nás všech.

  11. Anonymní
  12. Anonymní
  13. Anonymní
  14. Anonymní
  15. Proč bych tam měl psát datum narození? Stačí jmené, příjmení, datum napsání a zpáteční adresa..

  16. Anonymní
  17. Anonymní

    Také jsem odeslal. Zajímalo by mne, jestli nás bude dost...

  18. Anonymní

    odelsano, jak na adresu MPO, tak na osobni adresu pana ministra. Z osobni adresy se to vratilo s tim, ze moje domena neni v seznamu povolenych. pan minisr ma tedy verejne uvedeny mail, ale neda se mu psat :-))))

  19. Anonymní

    Dopis jsem poslal... Ministr ho mozna ani neotevre, ale myslim, ze je dobry se o to alespon pokusit a ne o tom jen povidat ze mi to vadi, ale kdyz mam moznost tak to ani nezkusim.Zil jsem par let v Anglii a mohu potvrdit ,ze ceny jsou u nas opravdu vysoke a to nejen volani ale i ostatnich veci.

  20. Anonymní

    woda: melo by stacit mu to poslat z nejakeho freemailu (gmail.com, seznam.cz) - to uz se tak lehce blokovat neda.. ale je fakt ze kdyz uz tam ma takove filtry, tak to asi stejne cist nebude (coz je ale jeho drzost)

  21. Anonymní

    clanek z prvniho komentare od dejva je fakt dobry, jsou z neho videt napriklad tyto veci:

    operatori se chlubi tim, kolik procent *obyvatel* uz maji pokryto, ale ve skutecnosti k tomu jsou donuceni licenci. Licence bohuzel nemyslela na zeleznice, takze zeleznice pokryte skoro nejsou. Aneb k cemu je nekdo nedokope, to neudelaji. A CTU je nekope a proto musime kopat my CTU..

    A na pristi nastavovani licencnich podminek (v breznu?) si musime dat poradne pozor..

  22. Hrde odeslano, i kdyz jsem ted ve spanelsku, o to vice muzu porovnat jak je to s nami v cesku spatne, co se tyce cen za mobilni sluzby. Kazdou iniciativu vitam a doufam ze uz lidi prestanou sedet na zadku ale taky neco delat! Jinak se nepohne nic. Sdilim www.
    S pozdravem a prani pevnych nervu, Martin

  23. Anonymní
  24. Lujs

    Spíš jde o to jestli tam od ČTÚ nebo operátorů nedochází směrem k poslancům nebo jiným ,,vlivným" lidem k nějakýmu dašímu odklánění milíónů !!!!!!

  25. Odesláno (a sdíleno přes FB)! Těším se na světlé zítřky..

  26. Anonymní

    Dnes mě přišla mejlem odpověď, cituji: Vážený pane/paní,
    přílohou Vám zasíláme odpověď na Vaše podání.

    S pozdravem Novák Jaromír Mgr. Ing.

    V příloze je jen bohužel digitální podpis (smime.p7s - 3,80 kB)
    Žádná odpověď, co na to říct! Z vysoka na nás serou!

  27. Vážení,

    Ministerstvo průmyslu a obchodu se seznámilo s obsahem Vašeho podání vyvolaného iniciativou „Nechceme předražené mobilní volání“, jehož obsahem je Vaše hodnocení fungování trhu mobilního volání v České republice a práce Českého telekomunikačního úřadu.

    Fungování trhu elektronických komunikací na konkurenční bázi a jeho přívětivost ke spotřebitelům je i zájmem Ministerstva průmyslu a obchodu. Ministerstvo proto při tvorbě novely zákona o elektronických komunikacích, která implementuje evropský revidovaný regulační rámec v elektronických komunikacích, dávalo velký důraz na úpravy umožňující otevření trhu elektronických komunikací. V případě nefunkčnosti ministerstvo prosazovalo možnosti přijetí nápravných opatření a také zvýšení ochrany spotřebitelů. Zákon, kterým byla tato novela přijata, naleznete ke stažení zde: http://www.mpo.cz/dokument93389.html.

    Ministerstvo průmyslu a obchodu si uvědomuje, že součástí fungujícího konkurenčního trhu elektronických komunikací je i dobře fungující, odborně kvalifikovaný a nezávislý sektorový regulátor – Český telekomunikační úřad. Jak jistě víte, jedná se o ústřední orgán státní správy, a jedinou možnou zákonnou kompetencí Ministerstva průmyslu a obchodu ve vztahu k tomuto orgánu je návrh vládě na jmenování členů Rady. Proto bychom Vás s ohledem na výše uvedené skutečnosti chtěli ujistit, že ministr průmyslu a obchodu v současné době velmi důkladně zvažuje nominaci nového člena. Je cílem, aby nový člen Rady byl zárukou odbornosti a aktivně tak přispěl k efektivnímu fungování Českého telekomunikačního úřadu.

    V neposlední řadě Ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci svých kompetencí a v souvislosti s naplňováním Státní politiky v elektronických komunikacích Digitální Česko spolupracuje na podmínkách připravované aukce v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz. A to zejména na definování tzv. rozvojových kritérií tak, aby všichni uživatelé mohli profitovat z existence sítí a služeb 4. generace. Český telekomunikační úřad má povinnost informovat vládu
    do 31. března 2012 o aktuálním postupu při přípravě aukce. Vláda pak bude moci dohlédnout, aby podmínky aukce stanovené v návrhu vyhlášení podle § 21 zákona o elektronických komunikacích byly transparentní a podporovaly rozvoj nových služeb, technologickou inovaci, hospodářskou soutěž a efektivní přidělení a využívání kmitočtového spektra.

    S pozdravem

    tiskový odbor MPO

  28. !NAMET!

    Rad bych vnesl namet...stejny dopis bych adresoval i STINOVEMU ministru za CSSD. Nezapomente, ze :
    1) CSSD ma nemalou silu (snemovna/senat)
    2) radi "rypou" do vlady a tohle muze byt zajimava munice pro podobne rypance a nam pomuze
    3) CSSD hleda zpusoby jak vyhrat pristi volby a hledaji zajimava spolecenska temata. Tohle k nim urcite patri a povede k 2)

    Zkuste vsichni stejny dopis psat i STIN. ministrovi (P.Kajnar v tomto okamziku)...
    http://www.cssd.cz/nasi-lide/stinova-vlada/
    pkajnar@ostrava.cz

    S pozdravem, raven4
    https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.raven4.MKCommander_beta
    https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.raven4.MKLight

  29. Ahoj, kdo může, nechť podpoří naši petici pro ČTÚ za levnější volání na adrese www.rvox.cz
    Děkuji Dostál

  30. Anonymní

    Jo ale jako se vším u nás, když se nechate, tak Vás oškubou.Naše firma je dlouholetým zákazníkem Vodafone.A za věrnost zatím žádná fér nabídka.Na normální lince pro firemní zákazníky jsem chtěl smížit tarif Volám 700 vrámci firemních úspor na nějaký kolem 500 Kč.Když jsem řekl ,že si najdu jiného poskytovatele byl jsem přepojen na jiné oddělení .Tam Jsem si postěžoval na nefér jednání a ejhle najednou to šlo na 12 měsíců 50% sleva.To nepotřebuje další komentář...