Marné čekání na zázrak

22. ledna 2012
Současná situace českých zákazníků mobilních operátorů se dá popsat jako marné čekání na zázrak. Zoufalí zákazníci se sdružují do skupin a z firem se stávají "virtuální operátoři", aby získali lepší ceny volání. A všichni v naději upírají své oči k nadcházející aukci frekvencí. Ta ale rychlou změnu nepřinese.

Free nespadl z nebe
O novém francouzském operátorovi se toho napsalo hodně, ale dosud nikdo neupozornil na podstatnou skutečnost: Free je tzv. UMTS operátor! Free Mobile, založený 24.7.2007 ještě v roce 2007 projevil zájem o licenci na volnou část UMTS spektra. Žádost však byla francouzským regulátorem ARCEP 10.10.2007 zamítnuta! Licenci v pásmu 2100 MHz získal až na druhý pokus 12.1.2010. Od získání licence do spuštění provozu však uběhly 2 roky!

V tomto kontextu je upírání nadějí zákazníků k připravované aukci frekvencí jako k bodu zlomu marné. I když se podaří zabránit Pavlu Dvořákovi v další manipulaci a vše proběhne mimořádně rychle, nedočkáme se nabídky 4. operátora dřív, než koncem roku 2014!

Jak to bylo s UMTS ve Francii?
První dvě licence na frekvence UMTS získali 31.5.2001 SFR a France Telecom. 27.9.2002 se k nim připojil Bouygues Telecom. Všichni tři získali shodně 2x15 MHz (pro UMTS jsou příděly párové, zvlášť pro downlink a uplink). Na prosinci 2009 se konala aukce zbývajících 2x15 MHz a ty si rozdělili 3 operátoři. SFR, Orange i Free Mobile získali shodně 2x5 MHz.

Na tiskové zprávě ARCEPu je zajímavá ještě jedna věc. Dodatečné podmínky pro možný zisk frekvencí pro stávající operátory. SFR i Orange se tak museli zavázat k poskytnutí svých síti pro virtuální operátory!

Jak je to s UMTS u nás?
Aukce frekvencí pro UMTS proběhla v prosinci 2001 a Eurotel s Radiomobilem získali každý 2x20 MHz. Třetí licenci na 2x20 MHz získal v únoru 2005 Oskar.

Neuvěřitelně rozdavačný ČTÚ
Nelze si nevšimnout, že zatímco ve Francii operátoři získali pouze 2x15 MHz a Free Mobile svou síť buduje dokonce na pouhých 2x5 MHz, v Česku to šlo jako po másle a každý dostal více než luxusních 2x20 MHz. Přitom pro UMTS je v Evropě vyhrazeno 2x60 MHz!

Co to znamená? ČTÚ frekvenční pásmo zcela zaplnil třemi stávajícími třemi operátory! Ze zcela nepochopitelné rozdavačnosti ČTÚ usvědčuje i následující přehled. V drtivé většině zemí operátoři získali 2x10 MHz nebo 2x15 MHz. V praxi to znamená možnost 4 - 6 UMTS operátorů, ČTÚ pouhou manipulací podmínek omezil počet UMTS operátorů na 3.

Revize licencí 
Řešením by mohla být revize licencí. Ostatně, O2 a T-Mobile na výstavbu vlastní UMTS sítě rezignovali a dnes staví jednu síť společně. Zatímco Free na to stačí 2x5 MHz, O2 a T-Mobile na to mají dohromady 2x40 MHz !!! Proč?


Pouhé snížení z 2x20 MHz na bohatě dostačujících 2x15 MHz by přineslo prostor pro 1-2 nové operátory! (Dva v případě, že by O2TM síť používala pouze 2x15 MHz).

Chceš i u nás operátora jako je Free? Tak tuto zprávu o neuvěřitelném plýtvání linkuj, sdílej a řekni všem!
Štítky: ,
  1. Telefónica a T-Mobile sice sdílí síť, ale na sdílených vysílačích vysílají každý na své frekvenci.

    Pro vytížené lokality používají všichni tři naši operátoři druhou nosnou (jedna nosná má 2x5 MHz, dvě nosné pak 2x10 MHz, atd.), stejně tak je druhá nosná potřeba pro HSPA+ 42 Mbit/s.

    I tak je stávající stav plýtváním a každému z operátorů by nakrásně stačilo 2x15 MHz. Bohužel, až do přijetí novely zákona o elektronických komunikacích (platí od 1. ledna 2012) nebylo možné nevyužívané frekvence odebírat. Teď to možné je, takže uvidíme, jestli ČTÚ zatlačí na naše operátory, aby frekvence vrátili.

  2. Znamená to tedy že když dnes po 11ti letech pokrývají směšnych 10% uzemí tak zbývajicich 90% je nevyužito a je možno jim to odebrat? :-D

    To je mi rychlost 1% za rok.

  3. zajDee, jedna věc je technické řešení a druhá věc je obhájit potřebu vlastní licence, která navíc tak hezky brání vstupu konkurence na trh. Pokud Free vystačí s 2x5 MHz, 2x40 MHz na provoz technicky jedné sítě je naprosto nehorázný luxus.

  4. Ferdo, pomalost pokrývání dokazuje, že operátoři za licence zaplatili nehorázně málo. Licenci získali na 20 let a 10 let neměli potřebu investovat ani korunu. Svědčí to také o neschopnosti úředníků a právníků ČTÚ, kteří nejsou schopni zformulovat přesné a dostatečně tvrdé podmínky pro výstavbu a rozvoj sítě.

  5. 12 vykřičníků na článek. Někdy i 3 za sebou. Máte vůbec nějaké žurnalistické dovednosti?

  6. kecute, rozhodně ne větší, než stovky novinářů silně nadužívající slovo legendární :-)

  7. NPMV: Sdílení není "jedna síť", každý z operátorů ji má nastavenou jinak a pro to mají určitě své důvody. Já bych každému z naší trojky těch 2x10 MHz nechal, zbytek sebral. Druhá věc je, že ve Francii umí UMTS 900 - toho se u nás nedočkáme a bez UMTS 900 nebo vnitrostátního roamingu nemá smysl stavět další síť :-(