Skončí aukce katastrofou?

13. ledna 2012
ČTÚ vedené zcela nekompetentním Pavlem Dvořákem se chystá vypsat aukci frekvencí v pásmu 800 MHz uvolněných v rámci tzv. digitální dividendy. Podaří se Pavlu Dvořákovi nenávratně poškodit český telekomunikační trh? A nebo se stane zázrak a díky aukci se podstatným způsobem zvýší konkurence na trhu?

Aukci na volné frekvence vypíše ČTÚ do konce března

Co je na pásmu 800 MHz tak zajímavého?
Dohodou evropských států bylo pásmo 800 MHz rezervováno pro 4. generaci (4G) mobilních sítí založených na technologii LTE (cellular-news). Přestože se v materiálech ČTÚ o LTE hovoří výhradně jako o datové síti, v blízké budoucnosti bude možné ji využít pro mobilní volání. Čti článek Jiřího Peterky a Wiki LTE.

Podstatné ale je, že jde o poslední balík frekvencí pro telekomunikace na dalších 20 let! V porovnání s tím byla zpackaná aukce frekvencí pro UMTS v roce 2001 zanedbatelnou událostí.

Proč je aukce tak důležitá?
Aukce frekvencí je neopakovatelnou příležitostí na podstatné zvýšení konkurence na telekomunikačním trhu. Bude velmi záležet na podmínkách, které ČTÚ pro účast v aukci stanoví. Možností je mnoho: vyhrazení části nabízeného frekvenčního spektra výhradně pro nového operátora, stanovení podmínek pro účast v aukci pro stávající operátory, stanovení podmínek pro výstavbu sítě. Zajímavý příklad podmínek aukce popsal Kamojedov v článku Švédsko vydražilo digitální dividendu.

Jsme na aukci připraveni?
Jednoznačná odpověď zni: NE! ČTÚ nemá žádnou strategii regulace telekomunikačního trhu! A ve včera publikovaném vyjádření se ČTÚ opakovaně vymlouvá a hází odpovědnost za absenci strategie na politiky. Přitom ČTÚ pracuje v obdobném zákonném rámci jako polský UKE či britský Ofcom, kteří strategii mají.

Na aukci nejsme připraveni ani prakticky. Jak upozorňuje Kamojedov, švédský regulátor zveřejnil první návrh podmínek účasti v aukci v září 2009. Druhý, zcela konkrétní návrh podmínek licence a pravidel aukce byl zveřejněn v září 2010. Aukce pak byla vypsána na únor 2011. Obdobně pečlivě a s velkým časovým předstihem postupuje britský Ofcom. První konzultaci zahájil 22.3.2011, druhou konzultaci pak 12.1.2012.

U nás dosud neexistuje žádný materiál, který by se svou kvalitou a rozsahem byť jen vzdáleně podobal výše zmíněným materiálům švédského či britského regulátora!


Jaký je katastrofický scénář?
Za této situace je velmi pravděpodobné, že Pavlu Dvořákovi se zcela bez koncepčních materiálů a veřejných konzultací podaří vypsat výběrové řízení velmi silně nahrávající stávajícím operátorům. Pokud totiž převažujícím kritériem pro zisk licence bude nabídková cena, je vítězství oligopolních operátorů jisté.

Kdo jiný může za licenci zaplatit víc, než operátoři, kteří nás už roky doslova dřou z kůže?


Je reálné nebezpečí, že operátoři se budou snažit získat frekvence jen proto, aby situaci na telekomunikačním trhu "zabetonovali" a zabránili tak vstupu dravé konkurence. Šíří se i spekulace o možném spojení při výstavbě sítě tak, aby byla splněna tzv. rozvojová kritéria. Výsledkem tak mohou být 3 licence a plně obsazené frekvenční pásmo, ale pouze jedna fungující síť.

Je čas spojit své síly a všemi prostředky zabránit Pavlu Dvořákovi, aby svým nekompetentním jednáním poškodil Českou republiku na dalších 15 let!
V dnešních cenách jde o 270 mld. Kč!!!
  1. turbyho

    Je to bohuzel vice nez pravdepodobne. A predpokladam, ze se s tim nepodari vubec nic udelat jelikoz bude i velky tlak vlady (cti Kalouska) na vyber co nejvyssi ceny za licence.

  2. Turbyho,

    tlak vlády na vysoké ceny za licence v 800 MHz pásmu státu z dlouhodobého pohledu nic nepřinese. Mnohem víc by stát mohl získat např. z revize již vydaných licencí na pásma GSM 900 MHz a UMTS 2100 MHz.

    Např. O2 a T-Mobile teď staví jednu UMTS síť, ale mají na ni 2 licence a 2x tak širokou část frekvenčního spektra, než je potřeba.


    Odebráním neužívaných částí frekvenčního spektra by vznikl prostor pro 4. operátora na stávajících frekvencích.

  3. Bylo by dobre kdyby jste napr. v dalsim clanku shrnuli vsechny mozne druhy protestu a co nejvice je rozsirili aby je videlo co nejvice lidi. A cim jednodusi tim lepsi, protoze to udela vic lidi.

  4. Anonymní

    bohuzel tem lidem, co o tom rozhodujou, pravdepodobne vubec nejde o nejake dlouhodobe cile - jim jde o aktualni vysi transakce, protoze z ni dostanou nejaky "baksis".