Rozhovor s Pavlem Dvořákem

23. února 2012
Ve víru porušení zákona 127/2005 Sb. společností Telefónica O2 zapadl hezký rozhovor s předsedou rady ČTÚ Pavlem Dvořákem na mobil.cz. Nebyl by to ale Pavel Dvořák, kdyby rozhovoru jako vždy nevyužil k mlžení a manipulacím s fakty.

Čtvrtý operátor bude možná ještě letos, šéf ČTÚ mu slibuje podporu

Z žertovných odpovědí vybíráme a komentujeme

PD: Jestli to bude skrz jednoho nebo dvacet operátorů, to je nám jedno. To ať si rozhodne trh. Základem je zajistit nové technologie a inovace na trhu. Doufáme, že se podaří udat veškeré nabízené spektrum. Jde i o zvýšení konkurence.

K dražbě bude v pásmu 800 MHz k dispozici 2x30 MHz a ČTÚ v několikařádkovém nástinu podmínek předpokládá dražbu 2x5 MHz bloků. Operátorů tak 20 nebude ani náhodou...

Jak umí nové technologie ČTÚ zajistit nám ukazuje minulost. Licence na UMTS byly uděleny v roce 2001, tj. před více než 10 lety, a operátoři začali trochu víc stavět až v roce 2010.

Ke zvýšení konkurence na trhu nedojde, pokud ČTÚ připustí, aby si nabízených 2x30 MHz mezi sebe rozdělili stávající operátoři. Nelze jen přihlížet, je třeba jednat.

PD: Velmi pečlivě analyzujeme všechny podmínky, které dávají naši kolegové v Unii při obdobných aukcích.

Pro velmi pečlivou analýzu doporučujeme kroky regulátorů v Rakousku, Velké Británii, Francii a Polsku.

PD: Napomoci vstupu nového provozovatele by měly i spektrální limity, které zamezí hromadění vysílacích pásem u stávajících operátorů. To znamená, že jim umožní nakoupit tolik spektra, kolik budou potřebovat k efektivnímu budování moderní sítě 4G, případně doplnění jiných kmitočtů. Pro nového operátora by tak měl být vytvořen dostatečný prostor k fungování.

Nastíněné spektrální limity jsou pro stávající operátory více než příznivé. Všichni již mají frekvenční příděl v pásmu 900 MHz a nastíněný limit jim dovolí získat právě 2x10 MHz. Připomínáme, že operátoři jsou tři a v aukci v pásmu 800 MHz bude 3x 2x 10 MHz. Ušito přesně na míru!

PD: Trápí nás samozřejmě výkřiky, že jsme na něčí straně. To není pravda, chceme prostě využít kmitočty, aby trh co nejlépe fungoval.

Zde je opět vhodné podívat se, jak tomu bylo v minulosti. Za muže hovoří především jeho činy. Za předsedování Pavla Dvořáka ČTÚ v roce 2009 rozdal stávajícím operátorům frekvence v pásmu 900 MHz bez soutěže, bez podmínek a dokonce s vyloučením možného nového zájemce! To je pak těžké věřit v neutralitu úřadu...

PD: Pozitivní diskriminace ve prospěch případných nových zájemců ale má své limity. Regulátor tu opravdu není od toho, aby vytvářel trh, byť tyto pseudosocialistické nápady někdo může mít.

Doporučujeme mimořádně pečlivě nastudovat pseudosocialistické nápady, které v minulosti realizovali regulátoři v Rakousku, Velké Británii, Francii a Polsku. V těchto zemích bylo uplatněno mnoho kroků, které na rozdíl od pseudokapitalistických nápadů předsedy Dvořáka, skutečně vedly ke zvýšení konkurence na trhu.
Štítky: