Free Mobile má 2,6 mil zákazníků

29. května 2012
Francouzský Free Mobile při startu v polovině ledna 2012 nabídl neomezené volání a neomezené SMS za 500 Kč prvním 3 miliónům zákazníků. Po čtyřech měsících (17. května) má Free 2,6 miliónu zákazníků a dosáhl tak 3,7% podílu na francouzském trhu.


A byl to Free Mobile, který jako první přestal nabízet z bohatých zisků "dotované" telefony. Zákazníci Free Mobile si mohou mobilní telefon pořídit na splátky. A světe div se, funguje to! Zákazníci přestali zcela zbytečně vyměňovat své telefony při každém prodloužení smlouvy. Na telefon se tak začíná pohlížet jako na jinou domácí elektroniku či počítače. Právě počítače prodloužení inovačního cyklu ze kdysi běžných 2 - 3 let na více let už mají za sebou.

Tato pro svět příznivá zpráva má samozřejmě i své odpůrce. Všechny ty, kteří na uměle udržovaném inovačním cyklu profitovali - výrobce mobilních telefonů a operátory. Výrobcům hrozí pokles prodejů, operátorům hrozí ztráta nástroje k uvázání zákazníka a ztráta profitu z prodeje telefonů. A tak se rozběhla masivní kampaň strašící zákazníky:

The Economic Times - Era of free or cut-price phones may soon be over in Europe
reuters.com - Analysis: Hard-up telcos get stingy with mobile give-aways
telecompaper.com - Free Mobile customers complain of phone financing problems

Vlna poplašných zpráv se valí i na Česko. ČTK již zprávu přeložila a vydala. A jak dá se předpokládat, brzy se rozšíří na mnoho českých zpravodajských serverů.

novinky.cz - Doba levných dotovaných telefonů by mohla v Evropě brzy skončit
Štítky: