V mobilním internetu zaostáváme

9. října 2012
Z celoevropského průzkumu Mediascope vyplývá, že Češi využívají mobilní internet méně než je evropský průměr. Český trh zkoumalo Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR) a jeho výsledky potvrzují fakta, na která zde upozorňujeme již dlouho. Mobilní data jsou v Česku stejně jako volání a SMS předražené a nezanedbatelný podíl na našem zaostávání má i patrně nejhorší pokrytí sítěmi UMTS v civilizované Evropě.


SPIR se v nadpisu tiskové zprávy alespoň pokusil o pozitivní pohled na věc. Internet v mobilu používá sice jen 14% uživatelů internetu, ale denně se připojí celých 47% z nich. Zprávu převzala a přepsala ČTK a ve zpravodajství (Týden, E15, M&M) se zpráva objevila s již znatelným posunem základního sdělení. A jak je dnes v médiích zvykem, nikdo příčiny stavu neanalyzuje, nikdo se nad nimi nezamýšlí.. Ostatně, odvahu pojmenovat pravé přičiny tohoto stavu nenašel ani SPIR. Je nepravděpodobné, že by si analytici nedokázali dát dohromady 1+1, daleko pravděpodobnější je závislost členů SPIR na příjmech z oblbovacích reklamních kampaní našich operátorů.

Skutečné příčiny je třeba hledat jinde
První příčinou je skutečnost, že Česko má zcela bezkonkurenčně nejhorší pokrytí sítěmi UMTS v celé civilizované Evropě. Na zaostávání v pokrytí systematicky upozorňujeme již od vzniku naší iniciativy. A vývoj stavu pokrytí můžeš vysledovat na pravidelně sbíraných mapách operátorů zde.

Druhou příčinou je cena za jednotku dat. Český spotřebitel za své peníze dostává podstatně méně GB dat než spotřebitelé na konkurenčních trzích. Zatímco např. v Rakousku je běžně prodávanou jednotkou dat gigabajt, v Česku jsme se teprve nedávno posunuli od kilobajtů k megabajtům. A za stejné peníze uživatel často dostane pouhou desetinu datového limitu dostupného v zahraničí. Viz. naše srovnání.

Průzkum tak z druhé strany potvrzuje technologické zaostávání Česka. 
Kdy konečně si to uvědomí i politici a přestanou před problémem strkat hlavu do písku?
  1. Anonymní

    Ja jsem si ted poridil Twist online, kde je nabito za 200Kc a 500MB. Jeden MB vychazi na 0.4 Kc.