ČTÚ oficiálně potvrdil zdražování služeb

12. listopadu 2012
ČTÚ dnes na svých stránkách zveřejnil tzv. Cenový barometr. A hned na první stránce potvrzuje to, co tvrdíme již roky: cena mobilního volání v Česku neklesá, ale roste! Se znalostí těchto dat přitom Pavel Dvořák ještě počátkem loňského roku situaci bagatelizoval a operátory omlouval.


Zveřejnění Cenového barometru ovšem doprovází groteska v podobě neúplné tiskové zprávy z dílny Františka Maliny. Na Cenový barometr v tiskové zprávě chybí odkaz. A bez odkazu není Cenový barometr na značně nepřehledném úřednickém webu ČTÚ k nalezení. Více ve zprávičce Davida Slížka - ČTÚ spustil cenový barometr volání a připojení k internetu, najít ho je ale práce pro detektiva.

To podstatné ale zůstává. Počínaje rokem 2008 zahájili operátoři zdražování svých služeb pro nejméně volající. Zdražování, které se ČTÚ nejprve snažil zamaskovat blamáží se statistikou dle vlastní metodiky. Následně bylo předsedou rady ČTÚ Pavlem Dvořákem opakovaně bagatelizováno v médiích. Zdražení, které ČTÚ konečně přiznává.

 Má takový člověk nadále setrvávat ve funkci předsedy rady ČTÚ?
Štítky: ,
  1. Anonymní

    Na ihned tentýž barometr interpretují přesně opačně - cena vytrvale klesá, průměrná maloobchodní je prý 2,18 Kč. To bych chtěl vidět, kde.

  2. Průměrná maloobchodní cena je výsledkem celkových výnosů za hlasové služby lomeno počtem provolaných minut. Do této rovnice podstatným způsobem zasahují omezeně neomezené tarify s voláním v noci a o víkendech do vlastní sítě. Proto průměrná cena klesá a operátoři se mají nad čím prsit.

  3. Anonymní

    podle toho barometru by pry mel existovat tarif, ve kterem za 300 minut a 400 sms zaplatite 260Kc? mel by to byt pry vodafone.. na webu vidim nejmensi tarif 100 minut, neomezene sms za 600kc. ze oni zase zapocitavali i retencni nabidky pri upisu na 10 let dopredu a tarify krajskych uradu a firem s 1000 zamestnanci??

  4. Škoda, že to jsou zase ceny mimo realitu. Střední spotřeba 1000 odchozích hovorů (při průměrné délce 1,8 min. je 1800 minut při účtování po vteřinách) a 1000 sms k tomu. To mi jako střední spotřeba moc nezdá, ale budiž, zvoleno bylo. Pro výpočet cen ale používat výnosů lomeno počtem minut je šílené. Protože pokud chce člověk využít takovýto střední balíček musí u O2 ve standardní nabídce sáhnout pro nejvyšší tarif s neomezeným voláním Neon XXL za 2800 a k tomu doplatí 720 za sms do ostatních sítí - celkově přes 3500. Případně zvolit Neon XL, tam dostane za 1900 pouze 900 minut, tudíž dalších 900 minut si doplatit (a sms) a dostat se opět přes 3500. Cena 772 je opravdu zvláštní a je "pouze" 4,5x nižší než cena reálná. Za dobu dvou let vyplatíte při této spotřebě téměř 170000 Kč, ale dostanete například téměř 6000 slevu na Galaxy Note II a to se přeci vyplatí!