Je Pavel Dvořák nástrojem kmotrů ČSSD?

19. března 2013
Důvody zrušení aukce rozebírá ve svých článcích týdeník Euro. Články rozhodně stojí za přečtení. Postupně totiž vyplouvají na světlo detaily politického pozadí celé události.


Je Pavel Dvořák skutečně nástrojem v rukou kmotrů ČSSD?
Týdeník Euro upozorňuje na dávno známou spřízněnost Pavla Dvořáka s ČSSD. V profilu na webu ČTÚ Pavel Dvořák uvádí: "V letech 1998–2002 působil jako poradce ministra vlády ČR.". Dodejme, že to byl ministr bez portfeje Karel Březina za vlády Miloše Zemana. Kariérní politik Karel Březina, který se ve svých 27 letech 6. prosince 1999 na necelých 5 měsíců stal členem dozorčí rady tehdejší SPT Telekom. Uvěří vůbec někdo, že Karel Březina byl do dozorčí rady nominován pro své odborné kvality a nikoli pro svůj "oranžový řidičák"?

Do rady ČTÚ byl Pavel Dvořák jmenován 13. dubna 2005 končící vládou Stanislava Grosse na návrh ministra informatiky Vladimíra Mlynáře. Předsedou rady ČTÚ byl jmenován 29. března 2006 vládou Jiřího Paroubka na návrh ministryně informatiky Dany Bérové. Podruhé byl předsedou rady ČTÚ jmenován 27. dubna 2009 vládou Mirka Topolánka na návrh ministra průmyslu a obchodu Martina Římana. A předsedou rady ČTÚ byl naposledy jmenován 27. dubna 2010 vládou Václava Fischera na návrh ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského, nominovaného do úřednické vlády za ČSSD.

Euro dále píše:
Jedním z možných důvodů pro zrušení aukce tak mohla být i jeho neochota přinést Kalouskovi do rozpočtu dvacet miliard na zlatém podnose. Právě na této variantě se shodly tři na sobě nezávislé zdroje týdeníku Euro, přičemž dva jsou z politického prostředí.

Telekomunikace už od doby opoziční smlouvy ovládá ČSSD. Jenže v posledním roce se iniciativy ujal ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, ODS. Do rady ČTÚ navrhl a vláda Petra Nečase jmenovala dva nové členy. Za této situace by asi nikoho nepřekvapilo, kdyby se ČSSD všemi prostředky pokusila oddálit vyhlášení výsledků i dopady aukce. Ve hře totiž není jen 20 miliard Kč na straně příjmů do státního rozpočtu, ale především vliv na jejich rozdělení. Stačí, aby aukce skončila až v roce 2014. Víkendový sjezd ČSSD jasně ukázal, jaké má strana plány. Dál si hodlá kupovat přízeň svých voličů a na to budou potřeba nemalé prostředky ze státního rozpočtu. A existují už i další smělé plány, kde bude ČSSD peníze brát: svým třídním nepřátelům - parazitujícím živnostníkům a pojišťovnám...

Dočká se Pavel Dvořák žaloby nebo alespoň trestního oznámení?
Ať již je skutečná příčina zrušení aukce jakákoli, důvody které v rozhovoru pro Euro Pavel Dvořák uvádí jsou velmi podivné. 

Jestli někdo vypráví, že se miliardy zaplacené za kmitočty nepromítnou do koncových cen, tak je to jedinec vzdálený ekonomické realitě. „Těch dvacet či více miliard by někdo – spotřebitel – musel zaplatit,“ argumentuje předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák.

Existuje totiž studie americké Federal Communication Commission - Spectrum Auctions Do Not Raise the Price of Wireless Services z roku 2000, která tvrdí a dokládá přesný opak. Volně přeloženo, aukce frekvencí nezvyšují cenu bezdrátových služeb. Obdobně se o vlivu aukční ceny vyjádřil na svém blogu i bývalý kandidát na člena rady ČTÚ Robert Pelikán v článku Kterak stát o osm miliard přišel. Přitom Pavel Dvořák své rozhodnutí žádnou studií podložené nemá. Jeho tvrzení tak nutně připomíná situaci, kdy zloděj volá: chyťte zloděje.

Jan Mládek se trestního oznámení za parazitující živnostníky již dočkal. 
Dočká se odpovídajícího ocenění svých zásluh i Pavel Dvořák?

  1. Anonymní

    pěkná blbost...pokud by to byl člověk spojený pouze s Čssd tak by si ho tam 8 let pravicové vlády nedržely....přemýšlí tu vůbec někdo trochu svým mozkem nebo jen hltá doporučení jednostranně zaměřených medií ????

  2. Anonymní

    Ať je Dvořák jaký je, ten jeho argument prostě smysl dává. Operátoři by jistě 20 giga nevyklopili pro vlastní potěšení, ale chtěli by je vydělat zpět - a to rychle. Argumentovat proti tomu studií z roku 2000 (!), kdy byla situace na tomto trhu úplně jiná (mobilní služby byly zejména výrazně dražší, konkurence menší a marže obrovské), mi přijde silně účelové.

  3. Silně účelové? A která z ekonomických a regulačních teorií Pavla Dvořáka se ukázala jako správná? Stačí, když jmenuješ pouze jednu.

  4. Anonymní

    ... kdy byla situace na tomto trhu úplně jiná (mobilní služby byly zejména výrazně dražší, konkurence menší a marže obrovské)...
    Tenkrát marže obrovské???
    S Oskarem jsem před 15lety volal bez retenčního oddělení za 1,92Kč. Dnes pod 2,50 nejdu a za 15 let se tu toho moc nepohlo.Tenkrát se splácelo co šlo, dnes ty marže jsou stejné, ne-li vyšší a putuji za hranice. Zjisti si, kolik operátory vlastně minuty volání stojí.

  5. Anonymní

    Ať budou stát frekvence 10 giga nebo 20 giga - operátor si o data řekne tolik, kolik mu bude optimální počet zákazníků ochoten zaplatit (je na to taková křivka, co si pamatuji z předmětu TNH).

    Něco jiného by bylo, kdyby ČTÚ do nové aukce zařadil nějaké podmínky, které by výslednou cenu pro zákazníky snižovaly, nebo nutily operátory pustit na trh co nejvíce hráčů s nesvázanýma rukama... Trochu se ale obávám toho, že to dopadne, jak když EU stanoví max. ceny pro roaming - cena se usadí na požadované úrovni a nic s ní nehne.

  6. Anonymní

    Cena byla pořád níská , vždyť vstupují na nejlukrativnější trh v evropě. S největšími maržemi. http://www.orange.at/Content.Node/tarife/

  7. Anonymní

    nízká sem chtěl napsatmajo

  8. Anonymní

    Jak tu nekdo muze obhajovat nazor ze se ta aukce promitne do cen volani kdyz na nas uz roky nehorazne ryzujou?
    Kdyby nastala uplne neralna situace a prisel sem novy operator, zkoupil vsechny frekvence a nasadil ceny jako maji v rakousku. Myslim ze bysme se nestacili divit jak hluboko by klesli ceny nynejsich operatoru a porad by na tom jeste vydelavali.