Těžká volba ministra Martina Kuby

26. dubna 2013
30. dubna 2013 skončí Pavel Dvořák ve funkci předsedy rady ČTÚ. Kdo bude novým předsedou rady? A co se změní?

Trocha faktů neuškodí
Rada ČTÚ má 5 členů a předsedou rady se může stát pouze člen(ka) rady. Poté, co předseda rady Pavel Dvořák svévolně zrušil aukci frekvencí, se ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba vyjádřil, že Pavla Dvořáka znovu nenavrhne. A je velmi pravděpodobné, že v Pavlu Dvořákovi nezůstal už ani kousek cti a že po skončení ve funkci předsedy rady na post člena rady, který má jistý do roku 2015.

A protože předseda rady je volen z členů rady, ministr Kuba musí navrhnout některého ze 4 zbývajících členů rady. Janě Fürstové končí členství radě v letošním roce a i přes její věcný postoj je nepravděpodobné, že by v radě dále pokračovala. Podobně je na tom trafikant Milan Šimonovský, bývalý ministr dopravy, který v roce 2005 proslul podpisem smlouvy na výstavbu a desetiletý výběr mýta s firmou Kapsch za 22 mld. Kč. Milan Šimonovský se svými názory na vývoj telekomunikačního trhu nikdy neprofiloval a je veřejným tajemstvím, že "do práce občas chodí, ale výsledky nevidět". Naštěstí Milan Šimonovský končí v radě v roce 2014.

Zbývají tedy dva kandidáti. Otevřeně jednající Ondřej Malý, bývalý novinář, který se do hledáčku Martina Kuby dostal mj. i pro své kritické názory na vývoj telekomunkačního trhu a jeho špatné směrování Pavlem Dvořákem. Považujeme za sympatické, že Ondřej Malý své názory za více než roční působení v radě příliš nezměnil a dál pokračuje v jejich občasném publikování.

Služebně nejmladší člen rady Jaromír Novák je kariérním úředníkem. Místo v radě na něj "zbylo" poté, co Martin Kuba neuspěl s návrhem komerčního právníka Roberta Pelikána. Ten se znelíbil ministru financí Miroslavu Kalouskovi svou kritikou vládní politiky a Kalouskovy práce coby ministra financí. To Jaromír Novák své názory, s výjimkou několika postů na Twitteru, veřejně nevyjadřuje. A možná právě tato skutečnost bude v očích členů vlády při jmenování předsedy rady již podruhé plus.

Laťka leží na zemi
Ministr Kuba tedy reálně mohl volit pouze mezi Ondřejem Malým a Jaroslavem Novákem. A snad nebude znít hanlivě, že oba kandidáti na post předsedy rady ČTÚ jsou tisícinásobně lepší volbou než Pavel Dvořák. Jeho výkony od roku 2006, kdy byl jmenován předsedou rady, jsou neopakovatelné a mockrát jsme je zde kritizovali. Pomyslná laťka je tedy nastavena tak nízko, že překonat ji bude hračkou.


Včera bylo oznámeno, že Martin Kuba na post předsedy rady ČTÚ navrhne Jaroslava Nováka. Doufáme, že tato volba se ukáže správnou. Že nový předseda bude pokračovat v tlaku na zloperátory ve všech směrech - zvýšení konkurence na trhu, zlepšení ochrany spotřebitelů, zamezení bezdůvodného obohacování. Nedávný pokles cen totiž nesmí být koncem, ale začátkem cesty ke změně telekomunkačního trhu.
Štítky: