Tiskovým zprávám nevěř! stále platí

12. dubna 2013
Včerejší případ uniklé tiskové zprávy opět potvrdil starou známou pravdu - tiskovým zprávám nevěř! Podobnou šaškárnu předvedl naposledy Vodafone při představování prýFérových tarifů. Také sliboval revoluci a jak to dopadlo máme všichni v živé paměti.


Osvoboďte se s tarify FREE. Uvažte se na 24 měsíců!

Porovnej sám(a)
Tisková zpráva O2 z 11. dubna 2013
Nové tarify FREE

Celé dohromady to působí dojmem, že agentura BISON&ROSE získala kontrakt měřený mírou upoutání pozornosti. A to se povedlo. Zákazníci jsou na tarify s férovými cenami, které jednoho dne prostě přijít musí, natěšení a nemůžou se dočkat. Ve středu šířená pozvánka na tiskovou konferenci jakoby náhodou unikla a několik z vás ji poslalo i nám. Následně "unikla" i samotná tisková zpráva, díky které redaktoři nespali a rýsovali podobu nových tarifů i první komentáře. Články vyšly všude, napětí značné, zájem čtenářů obrovský. Agentura svůj úkol splnila a končí. Jenže, skutečně dobrá reklamní agentura by zákazníkovi řekla, že upoutat počáteční pozornost je jedna věc, ale pokud bude následovat zklamání, kýžený zisk to nepřinese.

Tahle jednoduchá tabulka do tiskové zprávy nepronikla. Za O2 ji musela připravit Česká televize. Večerní reportáž stojí za shlédnutí.



Tvrdé setkání s realitou přišlo o něco později. A ze slibů v tiskové zprávě nezůstává kámen na kameni.

- Tarify nejsou tři, ale je jich dokonce sedm! Tiskový mluvčí nezná ceník- :-)
- Neomezené volání a SMS a 1 GB dat za 749 Kč je s úvazkem na 24 měsíců.
- Tarify lze získat i bez úvazku, ale o 150 Kč dražší. Což už tisková zpráva neříká.
- Neomezené volání a SMS nejsou neomezené. Existuje limit 10.000 min i SMS, ale O2 tento limit na stránce s tarify jako vždy neuvádí. Přitom rakouský A1 totéž bez problémů zvládl.
- Stávající tarify ti O2 už neprodlouží, ale převede na tarify Free. Jak jinak, se závazkem na 24 měsíců. Co je na tom Free?

Výsledek? Spousta rozčarovaných a zklamaných zákazníků. "Vždyť já vám říkal, že v tom bude háček...", zní docela často v diskuzích pod články. Naletěli redaktoři, naletěli jsme i my a naletěli i čtenáři.

A jak hodnotíme neomezené volání za 899 Kč?
Už to není krok, ale jen krůček, byť stále správným směrem. Dej si ale pozor při převodu svých tarifů na nové tarify Free. O2 se tě pokusí uvázat na 24 měsíců. A pokud ti úvazek končí, O2 ti starý tarif už nebude prodlužovat a převede tě na tarif Free - ale s úvazkem!

A jaké je z toho poučení? 
Se starými lháři na postech tiskových mluvčích, PR managerů a markeťáků se žádná skutečná revoluce dělat nedá. Nejsou schopni zákazníky získat na svou stranu. Tak dlouho nás oblbovali, roky nám jen lhali, že dnes už asi ani nejsou schopni říkat celou pravdu. A tak i když to zlevnění je docela zajímavé, pachuť lží na nových tarifech už zůstane.

A možná nebudeme sami, kdo zamíří k novému operátorovi až vstoupí na trh. Nikoli kvůli ceně, ale jen tak, z principu. Protože i mobilního operátora můžete mít rádi... Třeba proto, že vám nelže.

Štítky: ,
  1. Já nevím, ale mě ochotná slečna v prodejně O2 řekla o nových tarifech vše, řekla mi o více než třech tarifech, řekla mi i o závazku na 24 měsíců - jediné snad, co mi neřekla bylo o limitu 10 000 SMS, ale to považuji za detail, protože to bych musel poslat 15 SMS za hodinu beze spánku :-)))

  2. Mates

    Mnoho hejtu pro nic... :) Proč si autor článku přečetl jenom tiskovku a nezabrousil na stránky O2?
    1) Všechny tyhle ceny uvádí O2 na internetu, včetně dalších slev pro studenty a seniory na tyhle tři (!!!) tarify.
    2) Skutečně se jedná pouze o tři tarify! S úvazkem nebo bez úvazku neni změna tarifu... Zajímá mě ten sedmý tarif, co to jako má být...
    3) Limit 10 000 minut/SMS je víc než dost a pro 99% zákazníků 10 000 = neomezeně... Pro představu 10 000 minut je 167 hodin, což je skoro 21 pracovních dní... Neznám zaměstnání, kde se volá nonstop každý den celý měsíc. To ani callcentra neprovolají tolik minut. Navíc v obchodních podmínkách se nic o limitu 10 000 nic neuvádí, kde takovou informaci najdu?
    4) Kde je nějak podloženo, že O2 stávající tarify neprodlouží? Můj rozhovor s operátorkou tvrdí opak...

  3. Fakt komické tahle stránka. Místo aby autor jásal že něco co ještě dneska stojí 3000 je najednou ani ne za třetinovou cenu, tak čteme o tom jak mají nové tarify "pachuť lži" :-D Prostě za každou cenu nadávat, nadávat, nadávat... tahle stránka začíná mít taky pachuť lži... lži že se nejedná o nízké ceny, ale o sledovanost stránky...

  4. Anonymní

    Je bohužel normální, že operátor chce úvazek, aby mu klient nemohl tak snadno utéci. Co není normální je revolving úvazku - po uplynutí se nepřejde na smlouvu na dobu neurčitou, ale vygeneruje se automaticky další úvazek! To je mnohem větší podvod než nějakých 10000 místo nekonečna (to omezení na 10000 je obrana proti automatických linkám)

  5. byl jsem včera na prodejně O2 se poptat jak to vypadá s klientama co mají ještě smlouvu na půl roku.Bezostyšně lhala,že mi převedou neon s na nový free a že musim znova podepsat smlouvu na 24 měsíců. Ukazovala tabulku s třemi tarifama a ne se šesti atd.Přesvědčila mně,jenže k odchodu od O2.

  6. Anonymní

    Boris Grebennikov: to je sice fajn, ale my bychom radi sluzby, kde se nemusime spolehat na to, jestli zrovna narazime na hodnou slecnu na prepazce.. chceme hodne, jasne a nelhajici ceniky

  7. Borisi, co není na webu jako by neexistovalo. Tam se dnes rozhoduje většina spotřebitelů. A 10.000 je OK, ale už není OK to zatajit.

    Matesi, v době vzniku včerejšího článku nové tarify na webu O2 nebyly. A podívej se do ceníku, co Start!, Zero a dva tarify s roamingem? 10.000 viz výše. Ničemu nevadí, ale říci by to měli.

    Davide, je jásání povinné? Pokud ne, tak nás do něj nenuť a klidně si jásej. Právě pro takové ta nabídka tady je. Ale až se situace na trhu změní, a ona se změní, tak pak nesmíš skřípat zubama, že ti závazek vyprší až za třeba 18 měsíců...

    Anonymní, požadavek závazku není normální. Z hlediska zákazníka pro něj není žádný důvod. A spousta operátorů v Evropě už nabízí své služby bez závazku. Za všechny Free Mobile. Jenže, ten je opravdu free...

  8. Anonymní

    Pachuť lži?? to je asi silně slovo. Autor článku jen upozornil na to co je v naši společnosti naprosto normální. Věci zaobalovat, vypustit do sveta jen co se hodi a tim oblbnout zakazníka.. To ze je to pak komlet nekde dohledatelne už je druhotne. Co na tom ze je to krok k lepsimu.. Když jde jen a jen penize..kde to co zlevním na jedné straně, vyberu díky humbuku na straně druhé..

  9. Anonymní

    .. ja treba nechci, aby toto bylo v nasi spolecnosti normalni. Jestli to nekdo z vas chce, tak at klidne spokojene podobne praktiky ignoruje.

  10. Anonymní

    Vzhledem ktomu co se proslýchá pro blízkou budoucnost ohledně tel.služeb mám pocit,že tohle plácání do vody s udajně free neomezenými tarifi je zase ,,úvazková'' lumpárna kterou je třeba podchytit co nejvíc zákazníků,nebot letním vstupem virtuálů začne hromadný odchod zákazníků od stávajicích operátorů ale jen těch co nemají závazek:)Protože virtualové budou chtít prorazit tak mám pocit že budou opravdu free a fér a až uvidíme ty ceny které nám nabídnou ještě zpětně po letech budem naše mobilní trio PROKLÍNAT !!!

  11. Mates:
    jeste jsi zapomnel napsat o tom, jak je u nas levne volani, kvalitni site a superrychly internet...

    http://www.mobilmania.cz/bleskovky/tarifu-o2-free-je-vice-nez-tri-za-priplatek-si-zavolate-po-eu/sc-4-a-1323443/default.aspx

    na strankach neni vse...