mobil.cz - téměř žádný pokrok

11. května 2013
Včera byl spuštěn-nespuštěn druhý virtuální operátor v Česku: mobil.cz. Za projektem stojí vydavatelství MAFRA a T-Mobile. Není ale důvod jásat, funguje na stejném principu jako BLESKmobil (brand čili obchodní značka). A nabízí stejné ceny.


Spuštěn nebo nespuštěn?
Start nového virtuálního operátora doprovází několik zaškobrtnutí. Autorům unikla stránka s ceníkem již 30. dubna, při spuštění odpočítávání na doméně mobil.cz. A včera zveřejněné informace tyto ceny potvrdily.

Druhé klopýtnutí je ještě větší legrace. Na oficiální informace sice bylo vyhlášeno embargo do pondělí 13. května, ale někdo z Mafry omylem poslal nachystanou tiskovou zprávu do ČTK už v pátek :-) A tak se první oficiální zpráva objevila na serveru mobil.idnes.cz už včera odpoledne.

A protože takové události bývají vždycky tři, můžeme se těšit ještě na jednu! :-)


Další brand
Než se pustíme do cen, napřed trocha teorie. Velmi pěkné povídání a definice MVNO (Mobil virtual network operator neboli virtuální operátor) je k nalezení na serveru prepaidmvno.com. Českou grafiku k dané problematice sice až napodruhé, ale přece, připravila O2. Podle obou těchto zdrojů je i druhý český virtuál pouhým brandem nebo také brand resellerem. Jedná se o formu s nejnižším zapojením se druhé strany a součastně formu, která síť poskytujícímu operátorovi dává nejvyšší možnou míru kontroly. Jinými slovy, virtuál to je, ale žádné podstatné snížení cen nepřinese.

Ostatně, to se od dalo očekávat z několika důvodů. Brand reseller je investičně nejméně náročný a pro vydavatelství jako je Ringier Axel Springer nebo MAFRA, která jsou schopna svého virtuála masivně propagovat ve vydávaných médiích, asi nejvhodnější. Naopak zloperátorům tato forma dává nejvyšší možnou kontrolu směřování projektu a především cen. Proto bylo velmi bláhové se domnívat, že virtuálové mohou na trh přinést skutečně citelné snížení cen.

V tomto smyslu nelze očekávat žádnou změnu ani od případného virtuála v síti Vodafone. Tipujeme, že opět to bude jen brand a cenově se zařadí jednoho šiku s ostatními.

Jaké jsou ceny?
Za základní služby naprosto stejné jako u BLESKmobil. Volání za 2,50 Kč, SMS za 1,50 Kč, MMS stále za zlodějských 5 Kč. Po cenovém skoku s neomezenými tarify, kdy T-Mobile zcela bez ostychu okopíroval ceny O2, tu máme druhý případ kopírování cen O2 T-Mobilem. MAFRA je v tomto případě nevinně, ceny nediktuje a doneslo se nám, že marže pro vydavatelský dům je na hranici rentability. Od T-Mobile je to margin squeeze a případ by se mohl dostat do hledáčku ČTÚ, který nedávno aktualizoval metodiku pro vyhodnocování stlačování marží.

V čem se nabídka liší? Data!
A tak jediným rozdílem oproti nabídce BLESKmobil jsou data. Zopakujme si, že BLESKmobil nabízí 0,1 GB dat na 30 dnů za 100 Kč. Nový virtuál mobil.cz nabízí 0,2 GB dat na 30 dnů pouze jako bonus za dobití 200 Kč. V tomto odděleném parametru je tedy nabídka mobil.cz lepší. Jenže...

Druhým parametrem pro volbu uživatele nesporně bude i to, co se stane po vyčerpání daného limitu dat, ze kterého jsou u obou vydavatelsví vyňaty vlastní zpravodajské servery. U BLESKmobil uživatel pokračuje v omezeně-neomezeném stahování rychlostí 200 kbit/s, což je v praxi na mobilní brouzdání velmi slušná rychlost dostačující nejen na aplikace jako je Whatsapp nebo Messenger. Naproti tomu mobil.cz (resp. asi mnohem slaběji dimenzovaná síť T-Mobile) rychlost omezí na problematických 16 kbit/s. To je dostačující na výše zmíněné aplikace, ale už ne jakékoli na rozumnější použití.

Zůstává sice několik nezodpovězených otázek, jako například: "Bude 16 kbit/s k dispozici i v měsíci, kdy si zákazník mobil.cz nedobije?". Ale odpovědi na ně se brzy dozvíme...

Kdo je lepší?
A právě kombinace těchto dvou datových parametrů rozdělí případné zákazníky. Co je lepší? 0,1 GB a pak 200 kbit/s za 100 Kč nebo 0,2 GB a pak 16 kbit/s za dobití 200 Kč, které můžeš protelefonovat? To si bude muset rozhodnout každý sám. Z našeho pohledu jsou tyto nabídky víceméně ekvivalentní.
  1. O'Neill

    K tomu používání aplikací po vyčerpání FUP u BLESKmobil.. Nevím jak Whatsapp, ale třeba Viber pak vůbec nefunguje, jelikož se nachází v zakázané zóně.

  2. Gandy

    No co ja vim, tak u blesku jde snad tou rychlosti jen web a majly, coz neni nic moc. A kdyz uz clovek trochu vic vola, tak se mu vyplati urcite mobil. Blesk by se vyplatil tak kdyby nevolal vubec. A kdyz to srovnam treba s vodafone fer tarifem, tak je to uplne nekde jinde. 50 min + 150MB za 399 a za 400 od mobilu 160min + 400MB je fakt uplne nekde jinde. Akorat teda nepocitam volne SMS, co ma vodafone ve vlastni siti. ty muzu poslat pres web :-)

  3. Gandy, s prýFér tarifem to srovnávat nemůžeš. To byla mrtvola už když tyto tarify Vodafone představoval. To jen David Jelito Duroň si myslel něco jiného. :-)

  4. Nic ve zlym, ale neomezené volání + SMS + volání do EU 300 minut za 690Kč. Normálně cca 1000Kč :-)