ČTÚ: konkurence v Česku selhává

5. prosince 2011
Dnes se vyplatí koupit si Hospodářské noviny (nebo přístup na článek na linku). Ondřej Malý v nich rozebírá nejnovější krok ČTÚ, který by mohl vyústit až v regulaci trhu:


Úřad v minulých měsících zkoumal, zda jsou na trhu trvalé překážky pro vstup nového hráče, zda trh směřuje k účinné hospodářské soutěži a zda uplatňování soutěžního práva řeší selhání trhu. U všech tří kritérií, která je nutné splnit pro zavedení regulace, mu vyšlo, že konkurence v Česku selhává.

I díky tomu je Česko už delší dobu charakteristické nízkou mírou investic v porovnání se zahraničím. Marže českých dcer Telefóniky a T-Mobilu, které zveřejňují své výsledky, patří k nejvyšším v jejich skupinách. A všichni tři operátoři odvádějí svým matkám do Německa, Španělska či Anglie miliardové částky.

Virtuální konkurence Počáteční analýza úřadu je ale jenom začátek na dlouhé cestě k případné regulaci. Na jejím konci by mohla být například povinnost pro české mobilní operátory otevřít svou síť velkoobchodně virtuální konkurenci.

Odkaz na placenou část webu Hospodářských novin:
Telefonní operátory čekají tvrdší pravidla hry

Účast v diskuzi není omezena pouze na operátory, diskuze je veřejná. Očekává se účast všech zainteresovaných firem i občanských sdružení. A diskutovat tedy můžeš i ty! Nezapomeň ale na pravidla slušnosti.
Diskusní místo - ČTÚ
Štítky:
  1. Anonymní

    Milý ČTÚ, správně se to dělá takto:

    http://www.engadget.com/2011/12/06/t-mobile-vodafone-and-kpn-raided-in-dutch-price-fixing-probe/