Ministr Kuba vs. ČTÚ

26. května 2012
22.5. upozornil rozhovor Jana Klesly s ministrem Kubou na nespokojenost ministra s prací ČTÚ. Kuba mj. řekl: Musíme mít dynamický a funkční regulační úřad schopný v podmínkách tak dynamického trhu v dnešní době obstát. ... Analýzu trhu mělo mít ČTÚ už dávno hotovou, jako je tomu v zahraničí. A dnes už mohl tak do trhu jako regulátor zasahovat.


Jan Klesla - Kuba je nespokojený s prací ČTÚ. Zve si jeho předsedu Dvořáka na kobereček
Aleš Pospíšil - Ministr Kuba si zve Dvořáka, není spokojen s prací ČTÚ


ČTÚ na ministrovu kritiku zareagoval skutečně dynamicky. PR agentura oligopolu operátorů (ČTK) již následující den přinesla zprávu, že analýza hned tak hotová nebude. Původní informace o možném dokončení analýzy ještě letos v létě dementoval tiskový mluvčí ČTÚ František Malina.

Schyluje se k válce mezi ministrem Kubou a starými strukturami na ČTÚ? 
Důsledky takového odkladu jsou zřejmé. Virtuálů se hned tak nedočkáme. A pokud ministr Kuba myslel svá slova o potřebě vyšší konkurence na mobilním trhu vážně, bude muset začít neprodleně jednat. ČTÚ by mělo pracovat na vyhodnocení připomínek k podmínkám aukce a odložení analýzy trhu by mohlo signalizovat rozsáhlé ústupky oligopolním operátorům také ve finální verzi podmínek aukce.

novinky.cz - ČTÚ umožní vstup virtuálních operátorů nejspíše až napřesrok
mobil.cz - ČTÚ: Podmínky pro vstup virtuálních operátorů se zlepší až napřesrok

Předchozí předseda rady ČTÚ David Stádník byl v roce 2006 odvolán vládou pro neschopnost na návrh ministryně informatiky Dany Bérové. Odhodlá se ministr Kuba v roce 2012 k podobnému kroku? Důvodů pro odvolání je už víc než dost. Co bude onou pověstnou kapkou, kterou číše ministrovy trpělivosti přeteče?


  1. Anonymní

    Vyhodit všechny staříky z ČTÚ, jsou to žáby na prameni pro český telekomunikační trh. Dokurvili to řádně, takže pápá, lála.

  2. Anonymní

    Myslím, že je nad slunce jasnější že nejde o válku ministra a ČTÚ, ale že začala dlouho očekávaná otevřená válka stávajících opů s vyzbrojenou a zakopanou armádou na ČTÚ na jedné straně a se zájemcem o novou licenci vyzbrojující se těžkým kalibrem MUDr. Kubou momentálně sedícího na postu ministra, který vládne mocí sesadit vedení ČTÚ. Dle toho jak to i tady mediálně rozehrála Kelnerová PPF bych je dosadil na tu druhou stranu této války... Proč jinak by v ten samej den vyšli oba clanky:
    http://mobil.idnes.cz/kellnerova-ppf-chce-byt-operatorem-tlaci-na-zmenu-podminek-aukce-pxg-/mob_operatori.aspx?c=A120522_1781579_mob_operatori_apo

    http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi/c1-55882580-kuba-je-nespokojeny-s-praci-ctu-zve-si-jeho-predsedu-dvoraka-na-koberecek

    Co nás asi čeká a jak to asi doopravdy bude je popsané tady:
    http://www.ceskapozice.cz/byznys/podnikani-trhy/ctvrty-mobilni-operator-mohl-priletet-z-ciny-na-kridlech-petra-kellnera