Volání v Česku nezlevnilo

25. května 2012
Českými médii se převalila vlna zpráv o tom, že prý volání už v Česku není předražené. Vše odstartovalo zveřejnění Měsíční monitorovací zprávy ČTÚ za duben 2012 dne 14. května 2012. Tentýž den vydala ČTK zprávu, kterou pak hromadně citovaly zpravodajské servery. Jediný, kdo se nad daty a grafy ve zprávě ČTÚ citovanými ze studie společnosti Teligen pozastavil, byl redaktor Mobilmanie Aleš Pospíšil - Ceny v ČR klesly. Opravdu? Nemáte v té studii chybu? A už je jisté, že měl pravdu. Teligen svým předplatitelům již rozeslal opravenou verzi studie.


O čem případ svědčí?
Především o tom, že ani Teligen není neomylný. Pro Teligen je to velmi špatná zpráva, všichni předplatitelé se teď na jejich výsledky budou dívat s daleko větším odstupem.

Dále pak o tristním stavu přípravy monitorovacích a patrně i dalších zpráv na ČTÚ. Ostatně je to již druhý případ v poměrně krátké době, kdy úředníci ČTÚ bez uvažování papouškují zjevně chybná data. Přitom za opisování bez úvahy se už na střední škole dávalo za plný počet.

Podezřelý je i postup ČTK. Kancelář totiž o monitorovacích zprávách ČTÚ běžně nereferuje a tak je s podivem, že stihla vydat zprávu tentýž den jako ČTÚ. A je to již několikátý případ, kdy ČTK velmi aktivně připravuje a šíří zprávy, které vyznívají nebo alespoň mají vyznít ve prospěch našich oligopolních operátorů. Přitom při šíření zpráv pro naše operátory nepříznivých není zdaleka tak aktivní a některé dokonce zcela pominula.

Zpravodajské servery jen potvrdily svou pověst. Živá a uvažující síla je drahá a papouškování hotových zpráv je mnohonásobně levnější. Kvalita nebo ověřování jde v takových případech zcela stranou.

Případ ale má i svého morálního losera a vítěze. Tím loserem je tiskový mluvčí ČTÚ František Malina, který na dotaz Mobilmanie mj. odpověděl: Neodpustím si ovšem poznámku, a sice, že když stejná statistika vyšla vloni, byla brána jako „slovo boží“. A to bez ohledu na výhrady, které měl ČTÚ k použité metodice. V této souvislosti si těžko odpustit otázku: Za co vlastně pan Malina bere svůj plat? Za uvažování to rozhodně není.

Morálním vítězem je redaktor Mobilmanie Aleš Pospíšil, který se nepřidal k řadě papouškujících a jal čísla zveřejněná ČTÚ přepočítávat. Neváhal napsat Teligenu a spustil tak proces, na jehož konci Teligen vydal opravená data.

Dobrá práce Aleši.
Štítky:
  1. Anonymní

    Pánové, a looser is a loser who can't spell "loser".
    Sorry, musel jsem :)

  2. Opraveno. Díky za upozornění.

  3. Anonymní

    Tiskový mluvčí není placen za myšlení, ale za komunikaci s médii. Obsah oné komunikace je určován výše... jo, pokud si mluvčí něco přimyslí "na vlastní účet", je to jeho chyba. Ale jinak tiskový mluvčí zásadně neformuluje stanoviska svého zaměstnavatele, pouze je tlumočí.

  4. Anonymní

    "Teligen svým předplatitelům již rozeslal opravenou verzi studie."

    Můžete tuto informaci nějak podložit?

  5. Anonymní, i poměrně nevděčná práce tiskového mluvčí se dá vykonávat se ctí. A převážně nekritizujeme "stanoviska zaměstnavatele", ale když takový mluvka aktivně a bez rozmyslu plácá nesmysly. Vedle pana Maliny je tím proslulá především Martina Kemrová z T-Mobile :-)