Roaming opět levnější

16. května 2012
Jako první přinesl informace o další regulaci cen roamingového volání Jiří Peterka v tradičně kvalitním článku Evropský roaming 2.0. Následně zprávu o chystaném zlevnění roamingového volání vydala ČTK a díky ní se zpravodajskými servery prohnala vlna citací a drobných komentářů:

ČT24 - Roaming bude levnější
Jan Klesla - EU snížila ceny za roaming. I politikům vadily "nehorázně vysoké poplatky"
mobil.cz - Ceny za volání v zahraničí od prázdnin v EU klesnou
Tereza Holanová - Roaming zlevní již od července, dohodli se europoslanci
Aleš Pospíšil - O prázdninách zlevní roaming. Poprvé včetně internetu
Tomáš Flaška - Data v roamingu v zahraničí

Celá zpráva se dá shrnout do jediné věty. Ceny dále klesají a nově je regulována i cena roamingových dat. Spotřebitelé regulaci vnímají velmi pozitivně - v hlasování na Lupě 93% hlasujících s regulací souhlasí. Operátorům se vcelku logicky regulace nelíbí.

Za povšimnutí stojí podstatná změna rétoriky europoslanců. Objevují se výrazy jako: nepatřičné chování, nečistá cenová hra, nemravně vysoké ceny, okrádání...

Proti předraženým roamingovým cenám se zvedla i vlna občanského odporu. Hnutí Europeans for Fair Roaming podle webu funguje od května 2011 a sami aktivisté hovoří o 150 tis. příznivců. Jejich cíle jsou podobné těm našim. Všimnou si europoslanci i okrádání spotřebitelů v ČR, existuje občanská iniciativa s 20 tis. příznivců již od ledna 2010?