Česká roamingová zlodějna

27. dubna 2013
Přinášíme srovnání roamingových tarifů pro vybrané evropské země mimo EU včetně srovnání, jaké ceny platí stejným operátorům občané Německa a Velké Británie. Výsledky v mnohém překvapí.


Někoho možná překvapí, jak rozdílné mohou být ceny roamingového volání. Do cen se výrazně promítla regulace EK, známá pod názvem Eurotarif. Do srovnání jsme proto vybrali evropské země, které ale stojí mimo EU a regulace EK se na ně nevztahuje. Příjemně překvapil český Vodafone, naopak zcela propadl český O2. Nepřekvapí ani pozice českého T-Mobile jako druhého nejdražšího.

Co jsme zjistili?
- Nejlevnější operátor je český Vodafone!
- Nejhamiždnější operátor je český O2!
- Německý T-Mobile je v Chorvatsku i Monacu levnější než český nebo britský T-Mobile.
- Skupina T-Mobile trestá zákazníky za volání ze Švýcarska.
- Volání z Turecka je obdobně drahé pro všechny.

Zajímavé je, jak se operátoři v Německu snaží ukrýt Eurotarif pod nesmyslně nazvané odkazy a jak zoufale se snaží přinutit uživatele k aktivnímu výběru cestovatelských tarifů s vysokým sestavovacím poplatkem. Na obdobné manipulace a lži jsme upozornili v loňském roce v reklamě O2.

Poznámky:
- pro přepočet německých cen byl použit orientační kurz 25 Kč/ 1 EUR.
- pro přepočet britských cen byl použit orientační kurz 30 Kč/ 1 GBP.
  1. Anonymní

    u O2 se ale dá využít Volání bez hranic, kde v rámci Evropy (kam kromě EU patří i Chorv. a Švýcarsko) se volá za 3,90, takže tohle možná není až tak férové srovnání...

  2. Anonymní, schválně jsme se ve všech zemích vyhnuli výběru rádoby výhodných balíčků. Eurotarif je nařízený standard, který je ve většině případů výhodnější než tebou zmiňovaný balíček. Ostatně právě na tento lživý prvek loňské reklamní kampaně O2 jsme upozorňovali už dříve.

  3. OndraZ

    Pokud jste se jen zaměřili na "Eurotarify" tak OK. Ale ten VF mě osobně překvapuje, vhledem k tomu jak se chová...

  4. Ondro, i nás Vodafone překvapil. Tentokrát příjemně. Nicméně i u Vodafone si zákazníci za telefonování v zemích bývalé Jugoslávie (Bosna a Hercegovina, Černá hora, Kosovo, Makedonie, Srbsko) připlatí.