Uzavřeli operátoři kartelovou dohodu?

15. března 2012
EK začala prověřovat schůzky operátorů O2, Orange, T-Mobile, TIM a Vodafone. A přestože dosud nebylo zahájeno vyšetřování, podezření možnou kartelovou dohodu tady prostě je. A nebylo by to ani poprvé, ani naposledy.



V roce 2005 byli za kartelovou dohodu pokutováni francouzští operátoři Bouygues, Orange a SFR (zpráva Bloomberg). V roce 2011 byla v Nizozemsku provedena razie v sídlech KPN, T-Mobile a Vodafone (zpráva Mobilmanie). Důvodem bylo podezření na kartelovou dohodu. A nemusíme chodit ani tak daleko: v roce 2003 bylo při kartelové dohodě přistiženo naše oligopolní trio (zpráva ČTK na Novinky). Na možnost kartelové dohody jsme ostatně upozorňovali Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v akci Napiš ÚOHS!

Slepý ÚOHS?
I u nás se operátoři pravidelně schází. Založili si totiž národní Asociaci provozovatelů mobilních sítí. Podle webu asociace se 22. února 2012 konalo zasedání představenstva a další je plánováno na zítra, 16. března 2012. Členy představenstva jsou:

Colin Shea, víceprezident pro strategii a plánování
Vodafone Czech Republic, a.s.

Mgr. David Voska, ředitel pro regulaci
Telefónica Czech Republic, a.s.

Mgr. Miroslav Uřičař, general legal counsel
T-Mobile Czech Republic, a.s.

To vypadá jako perfektní krytí. Obzvláště když následující den po zasedání rady asociace ČTK vydala tiskovou zprávu shrnující výsledky operátorů: T-Mobilu loni poklesly tržby, může za to snižování cen.

Kolik je národních asociací operátorů?
Pátrali jsme také, v kolika evropských zemích mají operátoři národní asociace. Podle webu Deutsche Telekom jsou pouze tři: Chorvatsko, Řecko a Česko.

Existuje vůbec nějaká šance, že tato fakta a poslední akce EK otevřou ČTÚ a ÚOHS oči? Že je donutí zabývat se možnými důvody předraženého volání v Česku?
Štítky: ,